TUZLARIJE - KULTURA

20.09.2012.
Počinje Festival Ogranaka Matice hrvatske Tuzla 2012


Tematskim predavanjem prof. dr. Milana Mihaljevića sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u Katoličkom školskom centru „Sveti Franjo“ u 12 časova, svečano će biti otvoren Šesti Festival Ogranaka Matice hrvatske Tuzla 2012. Festival će trajati od 20. do 22. septembra, a domaćini su gradovi Tuzla i Srebrenica.

Kako je istakla predsjednica Matice hrvatske u Tuzli Marica Petrović, u okviru Festivala bit će upriličeni raznovrsni sadržaji iz različitih oblasti umjetnosti.

- Ono što će zasigurno biti zanimljivo građanima Tuzle je koncert pod nazivom Sevdalinka u glazbi i književnosti Hrvata u BiH, koji će biti održana u sklopu Festivala. U Bosni i Hercegovini sevdalinka se pojavljuje kao jedan brend i posebno stanje duha, koje smo baštinili iz orijentalne književnosti i glazbe, ali prilagodili sebi pa ga na određeni način promatramo kao autohtonu vrijednost, kazala je Petrović.

Festival je organizovan u povodu obilježavanja 130 godina prisutnosti Matice Hrvatske u Tuzli, koja je na različite načine obilježila tuzlansku kulturnu scenu.

Program Festivala:

- 20.septembar, Katolički školski centar "Sveti Franjo" u 12 časova, tematsko predavanje prof. dr. Milana Mihaljevića sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

- 20.septembar, Hrvatski dom u 17 časova, sastanak predstavnika Ogranaka Matice Hrvatske.

- 20.septembar, Narodno pozorište Tuzla u 19 časova, koncert "Sevdalinka u glazbi i književnosti Hrvata u BiH".

- 21.septembar, posjeta Memorijalnom centru Srebrenica/ Potočari i obilazak franjevačakog samostana iz 1291. godine, u naselju Petriča.

- 22.septembar, posjeta galeriji Fra Šimun Filipović u sklopu samostana Dubrave.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice