TUZLARIJE - KULTURA

20.09.2012.
Predstava ˝Mrzim istinu˝ oduševila Tuzlake


U okviru Tuzlanskih pozorišnih dana sinoć je u Narodnom pozorištu izvedena predstava "Mrzim istinu" koju je režirao Oliver Frljić, a tuzlanskoj publici je predstavili glumci Teatra &TD Zagreb.



Predstava „Mrzim istinu“ jedna je od onih o kojoj se priča, budi reakcije i zanimanje. Razlog za to dobrim dijelom leži u činjenici da je Oliver Frljić u predstavu ubacio i autobiografske dijelove. Frljić smatra da gledalac onog momenta kada sjedne u pozorište treba znati da je sve fikcija, jedini on zna pravu istinu, ostali su u dilemi.



Mnogi su ubijeđeni da se baš sve u njegovoj porodici dešavalo onako kako je u predstavi. S ozirom da se više sjeća lošeg nego dobrog, ne čude reakcije.

Predstava u kojoj sjajno glume Ivana Roščić, Rakan Rushaidat, Filip Križan i Iva Visković, četvoročlanu porodicu Frljić, oca Dragana, majku Slađanu, sina Olivera i kćerku Marinu, odigrali su na sceni okruženi publikom.

Sto, četiri stolice, krevet i tek nešto rekvizita, četiri glumca i publika, sve zajedno djeluje kao da publika kroz zidove gleda život jedne porodice. Otac u predstavi kaže sinu "izvadio si nam i utrobu". Da li je Oliver Frljić ogolio pravu ili izmišljenu porodicu, to on zna ali je to izveo na način da se mnogi u publici mogu poistovijetiti i suosjećati sa četiri osobe na sceni.



Da su predstava i glumci uspjeli da se uvuku pod kožu tuzlanskoj publici govori i to što su tri puta vraćani na scenu i ispraćeni dugim aplauzom.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice