TUZLARIJE - KULTURA

17.09.2012.
XIX Tuzlanski pozorišni dani 2012.
Večeras predstava ˝Elling˝


Pozorišna publika, u okviru Tuzlanskih pozorišnih dana, večeras ima priliku pogledati predstavu "Elling" u izvođenju glumaca Kazališta Virovitica.

Redatelj Dario Harjaček, prevoditelj
Belmondo Miliša, scenograf Leo Vukelić,
kostimografkinja Dragana Vučetić, skladatelj
Frano Đurović, oblikovatelj svjetla Damir Gvojić.

Igraju: Elling Goran Koši, Kjell Bjarne Draško Zidar, Alfons Jorgensen Mijo Pavelko, Frank Asli Igor Golub, Reidun Nordsletten Vlasta Golub, Gunn / prva pjesnikinja Snježana Lančić Prpić, Johanne / druga pjesnikinja Blanka Bart.



Kako preživjeti - život

Drama o dvojici neobičnih prijatelja imala je neobičan umjetnički put. Ingvar Ambjørnsen, norveški pisac, napisao je u devedesetima tetralogiju Elling, četiri romana o čovjeku s margine uspješnog društva. Jedan od tih romana, Braća po krvi, adaptiran je u film Elling koji je 2001. bio nominiran za Oscara za najbolji strani film. Na osnovu toga filma Simon Bent engleski dramatičar i scenarist napisao je 2007. Vrlo uspješnu dramu Elling koja je dospjela do West Enda i Broadwaya.

Elling je glavni karakter u svim tim djelima, marginalac i neprilagođen čovjek u naizgled savršenom društvu krajnjeg sjevera Europe. A baš taj skandinavski način života posljednjih je godina sve popularniji u književnosti i na filmu.



Prava manija koja je zavladala oko švedskog pisca Stiega Larssona i njegove trilogije Milenij, a malo nakon toga i uspjeh romana Hipnotizer napisanog pod pseudonimom Larsa Keplera (iza kojega stoji bračni par Ahndoril) potaknula je interes za europski sjever. Ono što je zanimljivo jest činjenica da novi sjeverni književni val pokazuje naličje skandinavskog socijalnog modela koji je, navodno, idealan model suvremenog društva, a iza kojeg zapravo vlada vrlo neugodna, mračna slika stvarnosti i socijalne zloupotrebe. Baš kao i Ingvar Ambjørnsen i Larsson i Kepler govore o skrivenoj strani savršenog društva: psihičkim bolesnicima, socijalno neprilagođenima i uopće, onima s potpune društvene margine, ljudima o kojima službena politika – šuti. (Jasen Boko)



Osmrtnicama ba smrtovnice