TUZLARIJE - KULTURA

13.09.2012.
Najava izložbe panoa nacionalnih spomenika
„Kulturno pamćenje – blago koje nestaje“

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u saradnji sa Zavodom za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, organizuje izložbu panoa nacionalnih spomenika „Kulturno pamćenje – blago koje nestaje“ za sjeveroistočnu regiju BiH tokom jeseni ove godine.



Izložba panoa nacionalnih spomenika organizuje se u okviru kampanje „Kulturno pamćenje – blago koje nestaje“ od 2003. godine. U proteklih devet godina upriličene su brojne izložbe koje se sastoje od videoprezentacije i izložbenih panoa nacionalnih spomenika i ugroženih spomenika sa fotografijama i tekstom sa osnovnim informacijama o spomeniku.

Do sada je izložba „Kulturno pamćenje – blago koje nestaje“ bila postavljena u sjedištu Svjetske banke u Washington-u, Barceloni, Istanbulu, Rimu i Pestumu, te Beogradu, ali i na području Bosne i Hercegovine: Banjoj Luci, Jajcu, Mostaru, Brčkom, Sarajevu i svim općinama Unsko-sanskog kantona.

Ovom izložbom, planirano je da se šira javnost, posebno mladi, upoznaju sa našom baštinom i kulturno-historijskom vrijednostima Bosne i Hercegovine, jer zaštita kulturnog naslijeđa predstavlja značajnu metodu očuvanja stabilnog društva i bogatstva bosanskohercegovačkih različitosti.

Postavljanje ove izložbe ujedno je i poziv svim relevantnim institucijama, organizacijama, školama i građanima u Bosni i Hercegovini na saradnju i ulaganje u rehabilitaciju oštećenih i ugroženih spomenika kako bi bilo omogućeno njihovo očuvanje za buduće naraštaje.

Otvaranje izložbe je u Galeriji Mandžić u Tuzli i zakazano je za četvrtak 20.09.2012. godine sa početkom u 18.00 sati, a izložba traje od 20. do 30. septembra ove godine.

Osmrtnicama ba smrtovnice