TUZLARIJE - KULTURA

11.10.2012.
Izložba panoa nacionalnih spomenika
˝Putujuća˝ izložba danas u Kalesiji


„Putujuća“ izložba panoa nacionalnih spomenika „Kulturno pamćenje – blago koje nestaje“ danas u 18 sati bit će otvorena u BKC-u u Kalesiji. Predviđeno je da izložbu otvori načelnik Općine Kalesija Rasim Omerović, a prisutnima će se obratiti Benjamin Bajrektarević, direktor Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona i Dubravko Lovrenović, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u saradnji sa Zavodom za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, organizuje izložbu panoa nacionalnih spomenika „Kulturno pamćenje – blago koje nestaje“ za sjeveroistočnu regiju BiH tokom jeseni ove godine.

„Putujuća“ izložba je do sada bila postavljena u Galeriji Mandžić u Tuzli i Radničkom domu u Banovićima, zatim slijedi dalja postavka u Lukavcu, Gračanici, Gradačcu, Bijeljini itd. Izložba u BKC u Kalesiji će biti otvorena od 11.10. do 21.10.2012. godine, kada slijedi njena dalja postavka u Lukavcu.

Izložba panoa nacionalnih spomenika organizuje seu okviru kampanje „Kulturno pamćenje – blago koje nestaje“ od 2003. godine. Do sada je ova izložba bila postavljena u sjedištu Svjetske banke u Washingtonu, Barceloni, Istanbulu, Rimu i Pestumu, te Beogradu, ali i na području Bosne i Hercegovine.

Tokom ove godine, „putujuća“ izložba panoa sa novim fotografijama obuhvata regiju sjeveroistočne BiH i Hercegovačku regiju, tako da se paralelno organizuje i u južnom dijelu BiH (Mostaru, Trebinju, Stocu, Jablanici, Konjicu, Livnu...).

Izložba za sjeveroistočnu regiju BiH obuhvata oko 70 panoa velikog formata s fotografijama nacionalnih spomenika BiH, koje uz prateći tekst oslikavaju svu ljepotu i neprocjenjivu vrijednost bh. kulturne baštine. Ovom su postavkom izabrani proglašeni nacionalni spomenici sa područja sjeveroistočne regije BiH.

Postavljanje ove izložbe ujedno je i poziv svim relevantnim institucijama, organizacijama i građanima u Bosni i Hercegovini na saradnju i ulaganje u rehabilitaciju oštećenih i ugroženih spomenika kako bilo omogućeno njihovo očuvanje za buduće naraštaje.

Osmrtnicama ba smrtovnice