TUZLARIJE - KULTURA

12.10.2012.
Misli Hafiza Širazija kao podsjetnici na važnost dobrote i iskrenosti


U povodu godišnjice rođenja Hafiza Širazija, NUB "Derviš Sušić" Tuzla i Kulturni centar Ambasade IR Iran u Sarajevu, u Tuzli su organizovali naučni skup pod nazivom ˝Hafiz Širazi i izazovi modernog doba“. Skupu su se obratili eminentni stručnjaci za perzijski jezik i književnost Namir Karahalilović, Mehmed Kico, Elvir Musić, Sedad Dizdarević, Muamer Memišević, Mubina Moker, Ahmed Zildžić, Fuad Hadžimehmedović i Munir Drkić.



Šams ad-Din Muhamed, poznat kao Hafiz Širazi (1320-1389) je perzijski lirski pjesnik. Pisao je većinom gazele, u kojim je glavna tematika bila ljubav i užitak u životu. Mnogi su njegove pjesme tumačili kao alegorije o čistoj produhovljenoj idealizaciji osjećaja.



- NUB "Derviš Sušić" Tuzla je izuzetno počastvovana što smo bili domaćini ovog naučnog skupa, jer je djelo Hafiza Širazija poznato u cijelom svijetu. Hafiz Širazi i njegova djela predstavljaju paradigmu filozofije života kakvog bi trebao da živi današnji čovjek. To je zapravo ono čemu svi treba da težimo i filozofija koju trebamo da zastupamo u vremenu u kojem živimo, rekao je mr. Edin Jahić, direktor Biblioteke.



- Jedan od ciljeva skupa bio je da se pokaže da u proteklih 700 godina neke suštinske teme i pitanja, koja obuhvataju današnjeg čovjeka, se nisu promjenila. Dakle, Hafiz Širazi je pjevao o tome kako je licemjerstvo pogubna pojava, a mi tome svjedočimo i danas. On nas kroz svoja djela podsjeća da trebamo cijeniti i poštovati ljude, a mi nastojimo da to poštovanje zaživi u mnogo intenzivnijoj formi. Ono što je jako bitno jeste Hafizova poruka koja je vezana za religioznost i posvećenost vjeri. Naravno, vjera ima odgovore na brojna pitanja i probleme sa kojima se susreće čovjek, posjeduje jasne programe čijom implementacijom postojeći problemi mogu biti riješeni, a Hafiz i njemu slični nas kroz svoja djela upravo podsjećaju da se ne trebamo kruto osjećati u vjeri nego da u vjeri i bogobojaznosti trebamo uživati. To su upute koje su sa sobom donijele i svete knjige, samo što Hafiz i njemu slični nama pomažu da lakše i jednostavnije te granice, koje čovjek postavlja sam sebi, lakše razumijemo, rekao je za Tuzlarije doc. dr.Elvir Musić.





- Bila je ovo lijepa prilika da naučnim skupom obilježimo godišnjicu rođenja Hafiza Širazija. Njegova poezija je tako koncipirana da su ideje preuzimane iz Kur´ana. Radi se zapravo o porukama ljubavi, prijateljstva, čuvanja dobrote i svih pozitivnih vrijednosti društva, a mi smo ovim skupom svijetu dali do znanja da je Hafiz Širazi živ u našem sjećanju. Obzirom da njegova poezija predstavlja ljubav i prijateljstvo između svih nacija, trudimo se kroz rad i djelovanje da održimo živima njegove gazele. Za njegov Divan ne možemo kazati da je nastao samo na perzijskom jeziku, to je knjiga koja je prevedena na nekoliko svjetskih jezika i nosi sa sobom poruku, te se nadamo da smo naučnim skupom učinili još jedan korak u očuvanju svih onih vrijednosti, koje se tiču književnog opusa Hafiza Širazija, rekao je konzul IR Iran u Sarajevu, prof. dr. Mohammad Reza Aram.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice