TUZLARIJE - KULTURA

15.10.2012.
Obilježen jubilej „Panonije“
Igrama i pjesmom kroz 16 godina uspjeha


Folklorni ansambl „Panonija“ iz Tuzle, u Bosanskom kulturnom centru Tuzla održao je koncert u povodu obilježavanja 16 godina uspješnog rada i djelovanja. Svi oni koji su izdvojili svoje vrijeme i bili dio ove smotre uspješnog rada, nisu ostali uskraćeni za vrhunski doživljaj.



Ansambl se u proteklih šesnaest godina kontinuirano razvijao, a danas važi za prepoznatljiv simbol Tuzle kada su u pitanju folklorne igre.

- Koreografijama, koje predstavljamo publici na festivalima folklora i nastupima u Evropi i Bosni i Hercegovini, pokazujemo harmoniju razlika u našoj tradiciji, ali želimo ostati i upamćeni kao drugačiji. Naše plesne tačke su originalni produkt koreografa Edvina Sadikovića, a mi, igrači, se trudimo prezentovati to na najbolji mogući način, kazala je za Tuzlarije Dajana Bakić, članica FA “Panonija”.



U jednoiposatnom programu, pored muzičkog dijela ansambla, nastupili su članovi I, II, III i IV postave, koji su se publici predstavili sa spletom igara naroda sa područja Balkana, dinamičnim koreografijama, a sve to praćeno šarenilom folklorne nošnje.




Godina između dva godišnja koncerta je bila radna i uspješna, sa blizu četrdeset nastupa na internacionalnim festivalima folkora, humanitarnim koncertima i individualnim nastupima, gdje je svih pet postava FA „Panonija“ pokazalo umijeće. Svake godine Panonci se trude da osvježe repertoar novim koregrafijama, od kojih je jednu novu publika imala priliku pogledati na večerašnjem koncertu.







Folklorni ansambl “Panonija” Tuzla osnovan je 15. oktobra 1996. godine. Tokom svih ovih godina uloženo je mnogo rada i truda, a rezultat toga je prepoznatljivost ansambla, ne samo u našem gradu, nego i širom Bosne i Hercegovine. Ansambl broji oko 150 članova različitih uzrasta i profila, a osim ljubavi prema kvalitetnoj pjesmi i običajima povezuje ih prijateljtsvo što se vidi ne samo na sceni nego i iza nje.



Suština njihovih igara jeste prikazivanje multikulturalnosti i različitosti naroda Bosne i Hercegovine i Balkana uopšte, jer i postava "Panonije" upravo je takva - šarolika i po tome prepoznatljiva.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice