TUZLARIJE - KULTURA

19.10.2012.
Festival stvaralaštva slijepih osoba
˝Pjesma je naša svjetlost˝


U organizaciji Saveza udruženja slijepih građana Tuzlanskog kantona, u petak uvečer je u Bosanskom kulturnom centru Tuzla održan 4. Međunarodni festival književnog i muzičkog stvaralaštva slijepih iz zemalja jugoistočne Evrope pod nazivom “Pjesma je naša svjetlost“.



Kako je istakao Sakib Arapčić, izvršni direktor Saveza udruženja slijepih građana Tuzlanskog kantona, ovo je četvrta godina za redom kako se organizuje Festival, sa ciljem da se pokaže koliko spretnosti, talenta i vještina posjeduju slijepe osobe, ali i da se ukaže na njihov jednak tretman u društvenoj zajednici.

- Na ovogodišnjem festivalu nastupili su učesnici iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Kolege sa Kosova zbog nedovoljnih finansijskih sredstava nisu bili u mogućnosti da uzmu učešće. Bila je ovo lijepa prilika da se sklope nova prijateljstva i da na najbolji način tuzlanskoj publici, koja je ispunila salu BKC-a, pokažemo šta znamo i možemo”, dodao je Arapčić.



Učesnici Festivala publici u BKC-u su predstavili književna umijeća kao i muzičko stvaralaštvo, a najbolji među njima su nagrađeni. Gost programa bio je interpretator sevdaha Muhamed Mujkanović, a sve izvođače je pratio „Mire bend“ u sastavu Miralem Šarić (harmonika) i Nedim Subašić (klavijatura).







Inače, aktivnosti Saveza udruženja slijepih građana Tuzlanskog kantona usmjerene su na poboljšanje zakonskih regulativa koje se odnose na slijepa i slabovidna lica, zatim poboljšanje uslova školovanja, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju članova. Članovi Udruženja su posebno ponosi na svoje glasilo pod nazivom „Krug“, koje izlazi u 14 zemalja i u 524 primjerka.



Pokrovitelji manifestacije bilu su Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, Opština Tuzla i potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić. Bosanski kulturni centar je pomogao realizaciju Festivala.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice