TUZLARIJE - KULTURA

19.10.2012.
Radna posjeta Turskom odjelu NUB ˝Derviš Sušić˝


Dr. Mehmed Kahraman, šef Odsjeka za turski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Murat Budak, direktor Međunarodne škole Tuzla, posjetili su jučer Narodnu i univerzitetsku biblioteku „Derviš Sušić“ Tuzla, gdje su se susreli sa direktorom Biblioteke mr. Edinom Jahićem i Enisom Osmančević, voditeljicom Turskog odjela.



Mr. Edin Jahić, direktor Biblioteke poželio je dobrodošlicu gostima, te je kratko predstavio rad Narodne i univerzitetsku biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla, kao i planirane projekte za predstojeći period.

Prilikom posjete razgovarano je o mogućnostima proširenja i adaptacije prostora ovog odjela, povećanju knjižnog fonda, tehničkoj opremljenosti, te organizaciji zajedničkih kulturnih manifestacija.

- Naša ustanova će nastaviti intenzivnu saradnju sa profesorima i studentima Odsjeka za turski jezik i književnost koji djeluje pri Filozofskom fakultetu u Univerziteta u Tuzli i na taj način unaprijediti rad Turskog odjela koji djeluje u okviru Biblioteke „Derviš Sušić“. Dogovorene su mnogobrojne zajedničke aktivnosti od kojih ću izdvojiti organizovanje kursa Turskog jezika u našoj ustanovi, kazao je direktor Jahić.

Profesor dr. Mehmed Kahraman izrazio je svoje zadovoljstvom radom Turske biblioteke u Tuzli, kao i činjenicom da je studentima omogućeno korištenje prostora i knjižnog fonda ovog odjela.

- S obzirom na to da su biblioteke riznice znanja jednog naroda, u Biblioteci u Tuzli se nalazi riznica Republike Turske i Bosne i Hercegovine. Stoga, smo veoma sretni što nastavljamo saradnju sa jednom ovakvom institucijom. Na ovaj je način studentima, koji su naša budućnost, omogućeno da koriste ovaj bogati fond, istakao je profesor Kahraman.

Priredio(la): NUB ˝Derviš Sušić˝                


Osmrtnicama ba smrtovnice