TUZLARIJE - KULTURA

22.10.2012.
Svečana akademija u povodu Kurban-bajrama
„Gdje se dova uslišava“

Jedna od tradicionalnih aktivnosti učenika Behram-begove medrese iz Tuzle u povodu Kurban-bajrama jeste svečana akademija. Ovogodišnja manifestacija pod nazivom „Gdje se dova uslišava“ privukla je veliki broj poklonika duhovne muzike zato ne iznenađuje što se u sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla tražilo mjesto više.





Tematski okvir prigodnog bajramskog bio je prvi bošnjački putopis na hadž, autora Jusufa Livnjaka iz VI stoljeća, koji su publici na savremen način interpretirali učenici Begram- begove medrese. Pored toga, prisutni su uživali u učenju odabranih ilahija i kasida.





Pred kraj programa, prisutne je poselamio Vahid ef.Fazlović, direktor ustanove koja je bila domaćin druženja i koji je s pravom pohvalio nastup učenika Medrese i ukazao na značaj Kurban-bajrama.



- Učenici su svojim nastupom prenijeli dosta ushićenja na sve nas¸kojima dani praznika koji slijedi znače mnogo u životu. To su mladi ljudi koji su nam iz svojih srca dali dosta skrušenosti i pobožnosti, te su ta svojstva najbolja upravo kod njih. Svako naše susretanje sa bajramima iznova donosi radost i nesvakidašnji optimizam. Ramazanski bajram je himna duše zbog predanosti svemogućem Bogu - ramazanskim postom, a Kurban-bajram povezan je sa temeljnim propisima naše vjere. Mi hadžom i kurbanom potvrđujemo svoj islam. Islam je naša predanost onome ko nas je stvorio i najboljim putem uputio, poručio je efendija Fazlović.





Učenici Behram-begove medrese učinili su dane predstojećeg praznika još ljepšim, naročito vjernicima koji slijede postulate islamskog učenja.


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice