TUZLARIJE - KULTURA

29.10.2012.
˝Seksualno (kompulzivno) ponašanje mladih u Srbiji i Bosni i Hercegovini˝
Promovisana knjiga dr. Džanana Berberovića


U okviru Mjeseca knjige u sali Narodne i univerzietske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla promovisana je knjiga „Seksualno (kompulzivno) ponašanje mladih u Srbiji i Bosni i Hercegovini“, autora dr. Džanana Berberovića.



O knjizi su govorili dr. Mujo Hasković, redovni profesor na fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu koji je ujedno i u ulozi recenzenta knjige i Mitra Mirković – Hajdukov, psiholog pri Klinici za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli i sam autor, dr. Džanan Berberović.

Knjiga „Seksualno (kompulzivno) ponašanje mladih u Srbiji i Bosni i Hercegovini“ obrađuje do sada neistraženi fenomen na našim prostorima.

- S obizom na to da se radi o prvom istraživanju na ovu temu u našoj i susjednoj zemlji, mišljenja sam da knjiga predstavlja značajan doprinos psihološkoj nauci i struci, jer obogaćuje teorijski i empirijski problematiku seksualno kompulzivnog ponašanja mladih, kazao je profesor Hasković, koji naglašava da dodatnu vrijednost ovog istraživanja predstavlja i veliki uzorak od 1711 ispitanika, te obuhvatnost ispitanika u dvije države, što je rijedak slučaj u današnjem vremenu da se istraživači bave nepolitičkim pitanjima u Srbiji i BiH, nego da istražuju i druge fenomene.



Autor knjige „Seksualno (kompulzivno) ponašanje mladih u Srbiji i Bosni i Hercegovini“ ističe da je njen osnovni cilj upozna širu javnost o problemu koji je relativno zapostavljen u našim naučnim i stručnim krugovima, s obzirom na to da je seksualnost u našem društvu tabuizirana.

- Ja sam ovom knjigom htio te tabue seksualnosti bar donekle da razbijem. Osnovna poruka knjige jeste da čitaocima objektivno približi činjenice o seksualnom ponašanju mladih ljudi u Srbiji i BiH i da se seksualnosti čovjeka ne treba pristupati s predrasudama i na način da se seksualnost tabuizira, nego da je dobro otkriti probleme u seksualnom ponašanju što prije, kako bi se prevenirali ozbiljniji problemi ne samo za pojedinca, nego i za društvo u cjelini, riječi su autora dr. Džanana Berberovića.

Osmrtnicama ba smrtovnice