TUZLARIJE - KULTURA

31.10.2012.
NUB ˝Derviš Sušić˝
Projekat ˝Otvori oči, ovo je tvoja prošlost˝ i u Tuzli


U okviru projekta „Otvori oči, ovo je tvoja prošlost“ koji je realiziran uz podršku Helsinškog odbora za ljudska prava iz Republike Srpske i Ambasade SAD u Sarajevu, u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ Tuzla upriličen je razgovor o ratnim dešavanjima u BiH od 1992. do 1995.godine.



Sa učenicima iz Bijeljine, Tuzle i Brčko distrikta na ovu temu razgovarao je svjedok vremena, Ermin Mustačević, predstavnik Foruma građana Tuzle.
- Sa učenicima sam razgovarao o proteklim ratnim dešavanjima u našoj državi, a posebno o stradanju tuzlanske mladosti na Kapiji 1995. godine. Kao svjedok ovog nemilog događaja, pričao sam ovim mladim ljudima šta se desilo te noći, kazao je gospodin Mustačević.
U okviru programa Edukacija za ljudska prava i aktivno građanstvo na zapadnom Balkanu, Helsinški odbor u Republici Srpskoj već 12 godina realizira škole ljudskih prava za mlade iz cijele BiH.



- Tokom škole mladi obrađuju teme vezane za ratna dešavanja i tranzicionu pravdu i razgovaraju sa svjedocima ratnih događaja. Takođe, obilaze i mjesta stradanja kako bi se upoznali sa činjenicama iz njihove prošlosti, kazala je Tanja Tomić, predstavnica Helsinškog odbora za ljudska prava iz Republike Srpske.




Cilj projekta je pružiti podršku mladim ljudima iz Bijeljine, Tuzle i Brčko distrikta u kreiranju zajedničkog dijaloga zasnovanog na utvrđenim činjenicama iz nedavne prošlosti, sa ciljem stvaranja uzajamnog povjerenja i pokretanja inicijativa usmjerenih ka prevazilaženju negativnih poljedica rata i stvaranju bolje zajedničke budućnosti

Priredio(la): Narodna i univerzitetska biblioteka                


Osmrtnicama ba smrtovnice