TUZLARIJE - KULTURA

11.11.2012.
Izložbom ˝Internacionalno annale savremene likovne umjetnosti minijature˝
Obilježena prva godišnjica postojanja Galerije Mandžić


U tuzlanskoj Galeriji Mandžić otvorena je izložba pod nazivom ˝Internacionalno annale savremene likovne umjetnosti minijature˝. Ovom izložbom, Galerija GM obilježila je prvu godišnjicu svog postojanja i rada.



Na izložbi su zastupljena 83 umjetnika iz 20 zemalja svijeta, a izloženo je preko 400 zanimljivh radova. Bila je ovo jedinstvena prilika da tuzlanski poklonici umjetnosti pogledaju djela umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Holandije, Njemačke, Japana, Belgije, Švedske, Turske i Amerike.



Brojnim posjetiocima na današnjem otvaranju obratio se akademik Enver Mandžić, vlasnik galerije GM i predsjednik Udruženja za promociju likovne umjetnosti i očuvanje kulturne baštine.



- Zanimljvost izložbe se ogleda u pozovima koji su upućeni na adresu svakog od umjetnika, a kao rezultat toga je odaziv većeg broja umjetnika iz inostranstva, nego naših domaćih. To je interesanta pojava, mada smo uputili pozive na razne adrese u BiH, konkretno u manje sredine s ciljem da afirmišemo rad i tih umjetnika. Internacionalno annale savremene likovne umjetnosti minijature pokazuje šta se sve u svijetu može vidjeti kada je u pitanju likovna umjetnost. Zanimljivo je da raspon onoga što je prezentovano na ovoj izložbi vrlo veliki, pa tako imamo zastupljene crteže, grafike, slike, skulpture..., rekao je akademik Mandžić, dodavši da se ovom izložbom njeguje umjetnost kojoj je posvećemo malo pažnje u našoj zemlji.



Ovakvom postavkom, 11. novembra prošle godine svečano je otvorena Galerija GM, koja je u prvoj godini svoga postojanja ugostila brojna renomirana imena iz svijeta umjetnosti.

- Udruženje za promociju likovne umjetnosti i očuvanje kulturne baštine i Galerija GM, ovom izložbom želi da i dalje prezentuje tuzlanskoj publici sve ono što se može vidjeti u savremenoj likovnoj umjetnosti. Naše Udruženje ima za cilj promociju likovne umjetnosti i očuvanje kulturne baštine čiji je jedan od osnovnih zadataka promocija minijature, koja bi u buduće trebala da predstavlja veliki značaj za kulturna zbivanja u bh. krajevima, dodao je Mandžić.





Po završetku svečanog otvaranja izložbe, posjetioci su iskoristili mogućnost da pogledaju izložene radove umjetnika, a to možete učiniti i u narednim danima.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice