TUZLARIJE - KULTURA

15.11.2012.
Narodno pozorište Tuzla
˝Tri puta V˝ – trodnevna turneja po Republici Hrvatskoj


U Narodnom pozorištu Tuzla su pri kraju sve pripreme za trodnevnu turneju po Republici Hrvatskoj ansambla predstave „HELVEROVA NOĆ“ Ingmara Villqista u režiji Remire Osmanović u kojoj igraju: Remira Osmanović i Nedim Malkočević, koji je za ostvarenu ulogu Helvera u ovoj predstavi proglašen za najboljeg glumca na kikindskom pozorišnom festivalu 2011. godine.

Predstava, u koju su smještena dva lika, majka i njen bolesni, mentalno zaostali sin Helver, govori o noći u kojoj se prepliću ljubav, zlo i strahota fašističkog režima. Radnja je smještena u nacističku Njemačku, gdje se u jednoj noći i Helver i njegova majka bore sa pobješnjelim hordama sljedbenika fašističkog pokreta. Nadljudski čin majke koja ubija svog bolesnog sina da ne bi pao u ruke fašističkih trupa, priča je koja tematizira fašističku ideju da djeca poput Helvera trebaju biti ubijena.

Na ovoj trodnevnoj turneji tuzlanski glumci Remira Osmanović i Nedim Malkočević predstaviće se varaždinskoj, virovitičkoj i vinkovačkoj publici. Prvog dana turneje, petak, 16. 11. 2012. godine predstava će biti izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. Drugo „V“ realizovat će se u subotu, 17. 11. 2012. godine u Virovitici. I ove, kao i prošle godine, NP Tuzla će izvođenjem ove predstave u Kazalištu Virovitica obilježiti teatarsku manifestaciju NOĆ TEATRA. Za kraj turneje „Tri puta V“ tuzlaci će svoju predstavu odgirati u nedjelju, 18. 11. 2012. godine, u Vinkovcima (Gradskom kazalištu „Joza Ivakić“).


Sa ovim kazalištima NP Tuzla ima izuzetno uspješnu saradnju koja se realizuje kroz razmjenu predstava, te na taj način publici u Tuzli, Vinkovcima, Varaždinu i Virovitici, obezbjeđuju kvalitetniji i raznovrsniji repertoar i ovo će Narodnom pozorištu Tuzla biti uzvratno gostovanje pomenutim kazalištima.

Priredio(la): Marketing NP Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice