TUZLARIJE - KULTURA

14.11.2012.
Muslimani obilježavaju Novu 1434. hidžretsku godinu


Širom svijeta muslimani s radošću dočekuju Novu 1434. hidžretsku godinu, koja nastupa u srijedu, 14.novembra, nakon akšamskog namaza i paljenja kandilja širom bosanskih, ali i svjetskih minareta. Tim povodom u svim džematima Medžlisa Islamske zajednice Tuzla upriličeni su prikladni programi obilježavanja Nove hidžretske godine.



Muslimanska ili Hidžretska nova godina se u Bosni i Hercegovini uglavnom obilježava prigodnim svečanostima i akademijama te učenjem Kur´ana i ilahija u džamijama. Posebna radost je za djecu, odnosno polaznike mektebske nastave koji zajedno sa svojim muallimima pripreme program za džematlije, a za uloženi trud mektebskim polaznicima budu darovane odgovarajuće hedije.

Hidžra je preseljenje poslanika Muhammeda a.s. i prvih muslimana iz Meke u Medinu i polazna je tačka računanja vremena muslimanskog kalendara, stoga je i najznačajniji događaj u historiji islama, jer je on u vrijeme poslanika Muhammeda a.s. značio olakšanje za dalju misiju širenja islama. Prema proračunu, Hidžra se dogodila 20. septembra 622. godine, te utvrđivanje ovog događaja kao početka računanja vremena datira od halife Omera, a odluka je donijeta 17. godine nakon Hidžre.

Kažu da je u starim časopisima zabilježeno da su uoči Hidžretske godine paljeni kandilji u svim džamijama te da se na svečan način dočekivala Nova hidžretska godina, isticali su se bajraci, dijelili bi se pokloni najmlađima, pravile su se halve u kućama. Hidžra je označavala i nivo imana, vjerovanja kod ljudi, hidžra je i napuštanje loših navika, loših postupaka, kao i napuštanje onih mjesta koja ne dolikuju jednom muslimanu, hidžra je i kada ostavimo loše društvo koje nas navodi na grijeh, a pronađemo ono koje nas navodi na dobro.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice