TUZLARIJE - KULTURA

24.11.2012.
Tuzli u povodu praznika
Izložba članova Udruženja likovnih umjetnika TK



U povodu 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u Bosanskom kulturnom centru Tuzla otvorena je selektivna izložba Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona. Prisutnima su se obratili članovi ULUTK Mustafa Beširević i Vinko Lamešić, a izložbu je svečano otvorio Semir Fejzić, direktor BKC-a Tuzla.



- Selekcijom smo odabrali najbolje radove koje smo izložili u galeriji i smatram da je ovo naša najkvalitetnija izložba do sada. I ove godine smo putem glasanja članova Udruženja odabrali i najbolji rad. Nagrada i diploma je pripala našem članu od samog osnivanja Zoranu Kovačeviću, rekao je za Tuzlarije Vinko Lamešić, predsjednik ULUTK.



Izložba predstavlja najmasovniji i najotvoreniji oblik onoga što ovo Udruženje radi. Ljubiteljima likovne umjetnosti se predstavilo 67 autora koji su izložili više od stotinu radova. Tako su se u galeriji mogle vidjeti slike rađene raznim tehnikama sa vrlo šarolikim motivima.





Svoje radove je predstavio i mladi tuzlanski umjetnik Aleksandar Marković.



- Član sam ULUTK od 2007. godine i više puta sam izlagao na ovim izložbama. Ovo je svojevrsan vid likovne revizije svakog umjetnika i prilika da pokaže sve ono što je urađeno tokom godine. Na ovoj izložbi predstavio sam se sa dva rada iz jednog slikarskog ciklusa koji njegujem zadnjih pet godina, a zove se „Moving experience“. Tu se zapravo radi o čovjeku, a ja kroz svoja djela prikazujem njegove kretnje i atmosferu koja ga prati u raznim emotivnim stanjima, kazao je Aleksandar.

Među izlagačima je i Danijela Davidović, umjetnica iz Tuzle, koja se predstavila sa dva rada. „Slikarstvom se bavim iz hobija, a član sam ULUTK već dvije godine. Publika može da pogleda jedan moj rad u akvarelu, a druga slika nastala je korištenjem drvenih bojica“.



Udruženje likovnih umjetnik TK nastalo je 1996. godine i okuplja veliki broj umjetnika sa područja Tuzlanskog kantona. Kroz svoj rad već godinama uspijevaju, da s nesmanjenim intezitetom, održavaju dinamiku izlagačke djelatnosti i veoma kvalitetnih i angažiranih izvangalerijskih aktivnosti. Neposustajanje u aktivnostima bavljenja kulturnom baštinom, ekologijom, urbanim kontekstom sredina u kojima djeluje, pokazalo je određenu zrelost udruženja kako po odabiru problema oko kojeg se angažuje tako i po krajnjim dosezima akcija koje animiraju. Izložbe Udruženja se održavaju dva puta godišnje u novembru mjesecu i u proljeće.







Izložba će biti otvorena narednih 10 dana, tako da svi zainteresovani mogu doći da je pogledaju.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice