TUZLARIJE - KULTURA

29.11.2012.
Galerija Kristian Kreković
Konceptualna umjetnost akademskog kipara Antonia Džolana


U Galeriji Kristian Kreković otvorena je izložba slika akademskog kipara Antonia Džolana, u organizaciji HKD "Napredak" Glavna podružnica Tuzla i Franjevačkog samostana. Povod za održavanje izložbe je početak obilježavanja dvadesete godišnjice lista „Hrvatski Glasnik“.



Obzirom da radi zdrastvenih razloga Antonio Džolan nije bio prisutan na izložbi, nešto više o njegovom umjetničkom opusu kazao nam je Aleksandar Marković, akademski slikar iz Tuzle.



- Po prvi put u ovoj galeriji imamo priliku da pogledamo konceptualnu umjetnost. Izložba zapravo predstavlja spoj tradicionalnog i jednog suvremenog pristupa u likovnoj umjetnosti. Džolan nam kroz svoja djela poručuje da umjetnost mora biti angažovana, da ima svoju društvenu odgovornost i da se, bez obzira što nema sredstava kojima raspolaže država, društvo ili vlast, ne smije odreći angažmana i svoje odgovornosti za oblikovanje društvenih procesa. Antonio Džolan je prije svega moj veliki prijatelj, a inače smo kolege iz studentskih dana. Njegov rad izuzetno cijenim i jedan je od aktivnijih izlagača u BiH, kazao je Marković.



Djela s kojima se predstavio ovaj bugojanski umjetnik više su od riječi. Ona su poziv na akciju svih onih koji misle da može i treba biti drugačije u svijetu u kojem živimo, rečeno je na otvaranju izložbe.









O autoru...

Antonio Džolan je rođen u Bugojnu 1983. godine. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu 2007. u klasi prof. Nikole Vučkovića.

Do sada je izlagao na četrnaest samostalnih te više skupnih izložbi. Član je Udruge likovnih stvaratelja Lašvanske doline ULSLD Novi Travnik i suosnivač i član Udruge likovnih umjetnika Skopaljske doline ULUSD Bugojno. Također je član Amaterskog teatra FEDRA Bugojno i sudionik likovnih kolonija. Radi kao profesor umjetnosti u Gimnaziji Prozor. Živi u Bugojnu. Osvojene nagrade: Rektorova nagrada Sveučilišta u Mostaru (2002./2003.) i nagrada za najbolju scenografiju na 39. Teatarskom festivalu BiH FEDRA Bugojno, u predstavi „Brzina Tame“ (2011.).



Ljubitelji umjetnosti izložbu mogu pogledati narednih petnaest dana.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice