TUZLARIJE - KULTURA

08.12.2012.
Koncert UKUD „Zvonko Cerić“ i HKUD „Željezničar˝
Osijek i Tuzla kroz igru i pjesmu

U Narodnom pozorištu Tuzla održan je zajednički koncert Univerzitetskog kulturno-umjetničkog društva „Zvonko Cerić“ iz Tuzle i Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Željezničar“ iz Osijeka, Republika Hrvatska.



Poznato je da su grad Osijek i Tuzla još 1996.godine potpisali Sporazum o prijateljstvu i saradnji, kojim su potvrđeni dobri odnosi između gradova, a ujedno i postavljeni temelji za plodnu saradnju na području ekonomije, kulture, zaštite okoliša i sporta.

- Na inicijativu Opštine Tuzla, a zbog partnerstva sa Gradom Osijekom, došli smo na ideju o uspostavljanju saradnje između UKUD-a "Zvonko Ceric" i HKUD-a "Zeljezničar" iz Osijeka. Obzirom da i naši univerziteti imaju dobre veze, stoga je sasvim prirodno da počnemo saradnju, koja će, nadamo se, potrajati dugo godina, rekao nam je Hazim Jusufović, predsjednik UKUD „Zvonko Cerić“.

Osječani su se Tuzlacima predstavili sa koreografijama: "Cuj me dragi kako pjevam" koreografa Igora Durakovića, "Alaj igram sve se sigram" koreografa Bobana Đurića, i tamburaškim intermezzom, dok su se članovi UKUD „Zvonko Cerić“ predstavili svojim dobro znanim igrama i nastupom hora koji djeluje pri ovom Društvu.
















Gosti iz Osijeka u Tuzlu su došli u subotu ujutro, tako da su imali priliku da obiđu grad, degustiraju bosanska jela i posjete znamenitosti Tuzle. Naravno, za dobar ugođaj gostiju pobrinuli su članovi UKUD „Zvonko Cerić“.

HKUD "Željezničar" osnovan je davne 1925. godine. U početku, aktivnost se odvijala kroz rad pjevačkog zbora i orkestra limene glazbe, a 1930. godine s radom počinje i folklorna te tamburaška sekcija. U razdoblju od 1949. do 1990. godine, Društvo djeluje pod imenom "Srđan Petrov" i to s radom usmjerenim pretežno na folklornu i tamburašku aktivnost.Godine 1990. Društvo vraća svoje prvotno ime "Željezničar" i od tada njeguje i izvodi tekovine hrvatske folklorne baštine.




- Trenutno brojimo oko 300 članova i na repertoaru imamo kompletan program hrvatske kulturne baštine. Na večerašnjem koncertu pjesmom i igrom smo se prošetali od Slavonije pa do Dubrovnika. Izuzetno me raduje saradnja koju smo ostvarili sa UKUD „Zvonko Cerić“, rekao je za Tuzlarije Marko Brekalo, predsjednik HKUD „Željezničar“ iz Osijeka.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice