TUZLARIJE - KULTURA

04.12.2012.
Djela Sadka Hadžihasanovića pred tuzlanskom publikom
Ko se boji dekoracije još?


U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla otvorena je izložba pod nazivom “Ko se boji dekoracije još?” autora Sadka Hadžihasanovića, koji je porijeklom iz Bihaća, a trenutno živi i radi u Torontu u Kanadi. Autor Hadžihasanović je bio spriječen da prisustvuje otvaranju izložbe, a okupljenima su se obratili akademik Enver Mandžić i Dženan Jusufović, direktor Međunarodne galerije portreta.



Svi koji poznaju slikarstvo Sadka Hadžihasanovića, zasigurno će biti iznenađeni onim što sada umjetnik radi i što je pokazao na izložbi u Tuzli, rekao je akademik Enver Mandžić.



- Ova izložba pokazuje nam umjetnika koji koristi printane materijale, kao potrebu za slikarske intervencije. Na štampano platno koje se koristi za tapaciranje namještaja ili druge oblike unutrašnjeg dizajna npr. tapete, umjetnik unosi slike, likove i scene koji daju živost. Motovi su različiti od onih nama prepoznatljivih scena rata do aktuelnih događaja naše svakodnevnice, kazao je Mandžić.

Izložbu "Ko se boji dekoracije još" skupa su realizovali Međunarodna galerija portreta Tuzla i Gradska galerija iz Bihaća.

- Duži period su trajali dogovori kako bi se ostvarila saradnja između kulturnih institucija Bihaća i Tuzle. Također smo tražili adekvatnu izložbu sa kojom bi se oni predstavili u Tuzli, pa smo tako odlučili da to budu djela Sadka Hadžihasanovića. U našem fundusu se nalaze i njegova dva djela iz 1983. i 1987.godine, sa kojima je osvojio nagrade na nekada prestižnim izložbama jugoslovenskog portreta. Saradnja između kulturnih institucija će se nastaviti i u budućem periodu, i sigurno da je ćemo imati šta pokazati bosanskohercegovačkoj javnosti, rekao je Dženan Jusufović.



Devetnaest djela je predstavljeno tuzlanskoj javnosti, a rađena su kombinovanom tehnikom na štampanom platnu (toile). Izložene slike su različitih dimenzija, u skladu su sa estetikom po kojoj je autor poznat: likovi na njegovim djelima evociraju i slikarstvo i crtanje, referiraju se na žanrove popa, dadaizma i kolaža.







Sadko Hadžihasanović rođen je 1959. godine u Bihaću. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1982. godine. Postdiplomski studij završio je u Beogradu dvije godine poslije na Fakultetu likovnih umjetnosti. Reprezentira ga Paul Petro u Torontu u Kanadi i Kunstahaus Santa Fe, Meksiko i USA . Prije odlaska u Kanadu imao je 25 samostalnih izložbi u bivšoj Jugoslaviji, a nakon toga izlagao je u najznačajnijim svjetskim galerijama u Otawi, Windsoru, Quebecu, Regini, Almi, Vankuveru, Montrealu i mnogim drugim.

Izložba ostaje otvorena do 11.decembra.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice