TUZLARIJE - KULTURA

14.12.2012.
Koncert komornog ansambla „Lira“ oduševio Tuzlake


U povodu obilježavanja dvadesete godišnjice lista "Hrvatski Glasnik", HKD „Napredak“ Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan Tuzla sinoć su organizovali koncert komornog ansambla „Lira“ u crkvi sv. Petra i Pavla. Ansambl čine četiri člana koji su svojom osobnošću stvorili cjelinu koja oslikava originalnost i ljepotu izvođenja muzike. To su: Biljana Šeparović (klavir), Nataša Kekeš (violina), Ronaldo Arsovski(violončelo) i Dženana Huseinagić (sopran).



Program je započeo izvođenjem Tria u C-duru(Vivace assai, Andante molto, Presto) J.Haydna te se nastavio preko Shubertovog plemićkog valcera, Gadeovog i Gardelovog Tanga ljubomore i Tanga „Por una Cabeza“ i Sartorijevog „Con te partiro“.



Na oduševljenje publike, ansambl je obradio i tri narodne hrvatske pjesme "Zbog tebe", "Ko te ima taj te nema" i "Narodno hrvatsko kolo". Sve ove numere su prikazivale preciznost i ljepotu koju je davao spoj tri Tuzlanke i jednog Sarajlije. Na samom kraju koncerta publika je čula i četiri božićne pjesme: "Adeste fideles", "U sve vrijeme godišta", "Tiha noć" i "Zvončići2. Posebna je bila izvedba numere „Tiha noć“ gdje je sopran Dženana Huseinagić u tom trenutku stvorila pravu božićnu atmosferu.



HKD „Napredak“ Tuzla i Franjevački samostan Tuzla su još jednom pokazali kako organizovanjem ovakvih koncerata doprinose kulturnom životu našeg grada.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice