TUZLARIJE - KULTURA

14.12.2012.
Najava radionice na temu:
Značaj i uloga tradicionalne nošnje u prezentaciji scenskog folklornog naslijeđa


U okviru priprema za održavanje 5. Festivala sevdalinke Tuzlanskog kantona, u ponedjeljak, 17.decembra, biće upriličena radionica na temu „Značaj i uloga tradicionalne nošnje u prezentaciji scenskog folklornog naslijeđa“. Tim povodom u prostorijama Bosanskog kulturnog centra je održana press konferencija, na kojoj su se okupljenim novinarima obratili Ramiza Milkunić iz Udruženja estradnih izvođača TK, Vesna Isabegović, direktorica Muzeja istočne Bosne Tuzla, Semir Fejzić, direktor Bosanskog kulturnog centra i Mirsad Gavranović iz Upravnog odbora UKUD „Zvonko Cerić“.



Prema riječima Ramize Milkunić, predsjednice Udruženja estradnih izvođača TK, na radionici će učestvovati značajne osobe iz muzejske djelatnosti i osobe pozvane da odgovore zahtjevima radionice.

- Pored interpretacije sevdalinke, svake godine nastojimo da unesemo neke nove ideje u naš program, stoga smo se odlučili da ovaj put održimo radionicu, koja se tiče naše tradicije. Radionica će imati edukativni karakter za sve učesnike, a sve sa ciljem da se u procesu nastanka narodni nošnji ne odstupa od identičnog i tradicionalnog izgleda nošnje, kazala je Milkunić.

Podrška 5.Festivalu sevdalinke TK, kao i održavanju radionice, ni ove godine nije izostala od strane menadžmenta BKC-a.

- Kada je u pitanju sevdah i sevdalinka, drago mi je da se na našem kantonu posebna pažnja posvećuje tom bosanskom naslijeđu, koje se obrađuje na institucionalan način. Već pet godina zaredom imamo festival sevdaha, ali uporedo s tim nastojimo da obradimo i neke druge teme, tako da smo ovoga puta odabrali da to bude folklor, rekao je Semir Fejzić, direktor BKC-a.

Vesna Isabegović, direktorica Muzeja istočne Bosne, govorila je o učesnicima i temama radionice.

- Riječ je o muzejskim savjetnicama u Zemaljskom muzeju BiH iz Sarajeva koje će obraditi nekoliko tema. Svjetlana Bajić će na radionici obraditi temu "Od tradicionalnog do scenskog kostima". Kroz fotografije i crteže, te tumačenje predavača, biće prezentirani gradski i seoski kostim karakterističan za područje etnografskih zona Posavine i srednje i istočne Bosne. Marica Filipović će kroz temu "Sirovine i tkanine za izradu tradicijske odjeće" govoriti o sirovinama biljnog i životinjskog porijekla i njihovoj preradi za izradu tkanina, kazala je Isabegović koja će također održati radionicu kroz temu „Nakit kao sastavni dio tradicionalne nošnje“, prezentirati nakit zanatske proizvodnje s kraja 19. i prve polovine 20. vijeka, kao estetski, praktični i simbolički dodatak tradicionalnoj nošnji.

Prema najavi organizatora, učešće na radionici uzet će sljedeća folklorna društva: UKUD „Zvonko Cericć“ Tuzla, Gradski dječiji-omladinski folklorni ansambl Tuzla, GKUD „Bosna“ Tuzla, FA „Panonija“ Tuzla, zatim kudovi iz Petrova, Dvorova, Bijeljine, Gračanice, Srebrenika, Banovića, Tojšića, Kladnja, Šerića, Klokotnice, Brke, Gradčca i mnoga druga. Termin održavanja 5.Festivala sevdaha bit će nakadno objavljen.

Radionica "Značaj i uloga tradicionalne nošnje u prezentaciji scenskog folklornog naslijeđa" je zakazana za 17. decembra u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona Tuzla sa početkom u 17, oo sati.

Ulaz je slobodan.

Osmrtnicama ba smrtovnice