TUZLARIJE - KULTURA

13.12.2012.
NUB „Derviš Sušić“ Tuzla
Predstavljena knjiga „Hoću da znam“ Husejna Dedića Huda


Knjiga „Hoću da znam“, autora Husejna Dedića Huda predstavljena je sinoć u tuzlanskoj biblioteci „Derviš Sušić“.
O knjizi koja je doživjela svoje treće izdanje i predstavlja praktični priručnik o temeljnim pojmovima vjere, kulture, povijesti, geografije našeg podneblja i islamskog svijeta, govorili su profesor povijesti islama u Behram-begovoj medresi Ševko Sulejmanović i profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, dr. sc. Feriz Adrović.



Kako je u uvodnom dijelu promocije naglasio profesor Sulejmanović, ovo je nesvakidašnja knjiga kako po svom naslovu, tako i po žanru i sadržaju.

- U knjizi se nalazi dvije hiljade leksema i ona predstavlja iznimno bogatstvo bošnjačke duhovnosti, ističe profesor Sulejmanović.
Zanimljivost knjige je u tome što svojim unutarnjim sadržajem, pisano rafiniranim stilom, sočno i jezgrovito, daje autentičan i nemjerljiv doprinos edukaciji sadašnjih i budućih generacija.



Prema riječima profesora Adrovića, autor u svom djelu nije samo interpretator i komentator, već u velikoj mjeri i originalni stvaraoc.

- Pojmovi i termini, koji su obrađeni u Hudovom djelu, usađeni su u bosanski jezik i dušu Bošnjaka, simboli su duhovnog i intelektualnog bogatstva koje oplemenjuje ljudski rod. Ovo djelo je odsjaj univerzalne dobrote, djelo nadahnutog talenta i čednosti čovjeka bosanskohercegovačkog područja, i zato ne smije i neće biti zaboravljeno i izgubljeno u vremenu i prostoru, kazao je profesor Adrović.

Na kraju se prisutnima obratio i sam autor Dedić. Zahvalio se promotorima, te približio tok nastanka knjige.

- Djelo je nastalo iz potrebe, uglavnom, onih koje je vrijeme pregazilo i što su propustili da se u mladosti poduče i obuče, a žele da se u tom pogledu obrazuju i pristupe islamskoj zajednici, popunjavajući saffove u džamijama, dajući zekat, koljući kurbane, obavljajući hadž i ponašajući se islamski u svakoj prilici i na svakom mjestu, ističe Dedić koji napominje da je knjiga namijenjena onima koji su znali, ali su, nažalost, podosta zaboravili. Dakle, svima koji hoće da sačuvaju svoje vjersko-kulturološke vrijednosti.

Osmrtnicama ba smrtovnice