TUZLARIJE - KULTURA

13.12.2012.
Nastavljeno predstavljanje Ešićeve ˝Izmislionice u selu Pričevac˝



Najnovija knjiga Šime Ešića "Izmislionica u selu Pričevac" s nesmanjenim intenzitetom plijeni pozornost najmlađe čitalačke populacije. Knjiga je za samo nekoliko mjeseci doživjela drugo izdanje. U okviru programa Mjeseca knjige predstavljena je u brojnim mjestima u BiH, Hrvatskoj, Njemačkoj i Sloveniji, gdje se sa neobično interesantnim sadržajem ovog jedinstvenog izdavačkog poduhvata i njenim autorom upoznalo nekoliko hiljada mališana.



U seriji susreta od Sarajeva, Ilijaša, Travnika, Crikvenice, Raba i Frankfurta preko Zagorja ob Savi, Banovića, Treštenice i Zavidovića do Konjica, Živinica, Donjeg Vakufa i Prusca... pjesnik je juče i danas ugošćen u osnovnim školama Donje Vukovije kod Kalesije i „Edhem Mulabdić“ u Medžeđi kod Gradačca. Bile su to prave svečanosti duha, jer Ešić je jedan od rijetkih bh pjesnika koji pred publiku ne izlazi samo da bi pročitao napisani tekst, nego susrete s djecom pretvara u prave male predstave, pune dinamike, pokreta, animiranja i uključivanja djece.



Tako su i predstavljanja „Izmislionice...“ uvijek puna radosti, duha, pokreću djecu na nezaustavljiv smijeh, ali i na razmišljanje. To je „ključ“ koji Ešić godinama uspješno primjenjuje za otvaranje dječje duše i za „crtanje sunca“ u njoj. To je razlog da ga, s nesmanjenom radošću, djeca dočekuju već više od 40 godina.

Već od danas, u Ešićevu Izmislionicu zavirit će i učenici osnovnih škola u Maoči, kod Brčkog, a zatim u Novom Šeheru, Đurđeviku, Višći, Srnicama, Visokom...


Osmrtnicama ba smrtovnice