TUZLARIJE - KULTURA

16.12.2012.
Foto/Video
Tradicionalni koncert ˝U susret Božiću˝


U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”, glavna podružnica Tuzla i Franjevačkog samostana svetih apostola Petra i Pavla večeras je u Bosanskom kulturnom centru održan tradicionalni koncert pod nazivom „U susret Božiću“.



- Radi se o tradicionalnom koncertu koji se organizira uoči božićnih blagdana. Franjevački samostan Tuzla nastoji da osim vjerskog života doprinese kulturnoj izgradnji naših vjernika. Također, pokušavamo da podstaknemo vjernike da shvate istinski smisao Božića, kao i da razumiju zbog koga Bog dolazi na ovaj svijet. Osim ovoga koncerta, u petak, 21.decembra, održat će se još jedan božićni koncert u Franjevačkom samostanu, na kojem će nastupiti zborovi koji djeluju u našem gradu, rekao je fra Mario Divković, gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli.



Gotovo dvosatni program tradicionalnih božićinih pjesama posjetiocima je približio radost Božića. Upravo tu radost, kroz šaroliki repertoar, na goste su prenijeli tenor Ivan Mikulić, sopran Katarina Kikić, članovi hora „Iuventus Salinarum“ iz Tuzle kojim diriguje Zlatko Špoljarević, dok je pod palicom dirigentice Alme Aganspahić vođen orkestar BellARte osnovan prije dvije godine u Sarajevu.



















U ime organizatora na kraju koncerta obratio se fra Mario Divković, gvardijan Franjevačkog samostana koji je pozdravio sve prisutne i čestitao predstojeći Božić. Koncert je održan pred punom salom Bosanskog kulturnog centra, a pored duhovnih kompozicija izvedene su i poznate klasične kompozicije.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice