TUZLARIJE - KULTURA

17.12.2012.
Blago starih vremena
Narodna nošnja jučer, danas, uvijek


Narodna nošnja i stari običaji su za mnoge u Bosni i Hercegovini nešto što pripada prošlim vremenima i o čemu se ne vodi dovoljno računa. Upravo iz tog razloga u Bosanskom kulturnom centru ogranizovana je radionica posvećena značaju i ulozi tradicionalne nošnje u prezentaciji scenskog folklornog naslijeđa.



Prema riječima Ramize Milkunić, predsjednice Udruženja estradnih izvođača TK, organizatora ovog događaja, radionica je prevenstveno edukativnog karaktera jer je akcenat na tome da se u procesu nastanka narodnih nošnji ne odstupa od identičnog i tradicionalnog izgleda.

Šarolikost i mnoštvo naših nacija ogleda se i u bogatstvu narodnih nošnji. Upravo su takve nošnje naroda Bosne i Hercegovine. Razlike se uočavaju tek između nacionalnih grupa, klimatskog podneblja te urbane i seoske sredine. U današnje vrijeme narodne nošnje se najčešće prezentuju na priredbama gdje se izvode narodne igre dok su rijetke situacija da se kompletna nošnja nosi u svakidašnjim prilikama.

U nastavku pogledajte fotografije nošnji koje su prezentovali članovi folklornih društava iz BiH.



U sklopu radionice održano je niz zanimljivih predavanja i prezentacija. Tako je Svjetlana Bajić, muzejska savjetnica u Zemaljskom muzeju BiH Sarajevo, govorila o temi „Od tradicionalnog do scenskog kostima“. Ona je kroz fotografije i crteže prezentovala gradski i seoski kostim, karakterističan za područje etnografskih zona Posavine i srednje i istočne Bosne.



Marica Filipović, muzejska savjetnica u Zemaljskom muzeju BiH Sarajevo se u okviru teme „Sirovine i tkanine za izradu tradicijske odjeće" dotakla prerade namirnica od kojih se izrađuje tkanina, ali i o vrstama tkanja i tkanina za izradu odjevnih predmeta. Osim tkanina, naglašeno je, u procesu izrade nošnje prisutni su i predmeti rađeni tehnikom pletenja, a za ukrašavanje odjeće u upotrebi su razne vrste veza i čipke.



Uloga nakita u cjelokupnom izgledu onoga ko nosi narodnu nošnju nije ni najmanje nebitna. O zanatskoj izradi nakita i prezentaciji istoga više je govorila Vesna Isabegović, direktorica Muzej istočne Bosne Tuzla koja je istakla estetsku, praktičnu i simboličku vrijednost nakita kao dodatka tradicionalnoj nošnji.



Učešće na radionici uzeli su: UKUD „Zvonko Cerić" Tuzla, Gradski dječiji-omladinski folklorni ansambl Tuzla, GKUD „Bosna“ Tuzla, FA „Panonija“ Tuzla, zatim KUD-ovi iz Petrova, Dvorova, Bijeljine, Gračanice, Srebrenika, Banovića, Tojšića, Kladnja, Šerića, Klokotnice, Brke, Gradačca i mnogih drugih bh. gradova.



Radionica je održana u okviru priprema za V Festival sevdaha pod nazivom „Sevdalinko u srcu te nosim“ koji će se održati naredne godine u našem gradu.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice