TUZLARIJE - KULTURA

23.12.2012.
Spektakl UKUD-a „Zvonko Cerić“ Tuzla
Tradicija i običaji naroda kroz pjesmu i folklorne igre


Muzičko-scenski spektakl, jedino tako bi se mogao opisati koncert kojeg su publici u prepunoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla priredili članovi Univerzitetskog kulturno-umjetničkog društva „Zvonko Cerić“. Svečanim godišnjim koncertom obilježili su tridesettreću godišnjicu aktivnog rada, njegovanja i čuvanja folklorne tradicije u našem gradu.





Ovogodišnji koncert „Cerića“ bio je podijeljen u četiri muzička bloka. Prisutni su, uz pratnju narodnog orkestra, mogli uživati u živopisnim koreografijama pet folklornih ansambala "Cerića", koji su se predstavili igrama iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije, te Hrvatske i Makedonije (Bulbul ´tica, Rugovo, Posavina, Ženska Makedonija, Drenica, Ozrenski vez, Bunjevačke igre, Muslimanske igre iz okoline Jajca, Glamoč, Istočna Makedonija).













- Bavljenje narodnim plesom mi omogućava da spoznajem više o tradiciji i običajima naroda koji žive na području BiH, ali istovremeno da svu energiju, entuzijazam i naravno ples, prenesem na malu dječicu. Dugogodišnje bavljenje folkloristikom mi daje za pravo da kažem da je folklor postao stil mog življenja te da se ne mogu zamisliti da ga ne igram ili podučavam nekoga iz te oblasti. Kažu da folkloraši žive za aplauz, a mene dodatno ispunjava, osim aplauza koji dobijem nakon nastupa, i aplauz koji dobiju mala dječica sa kojima sam zajedno pripremala koreografiju, kazala je Nela Bašić, rukovodilac IV folklornog ansambla i jedna od članica UKUD „Cerić“ koja se, inače, već 16 godina bavi plesom.







Osim folklorista publiku u BKC Tuzla su svojom pjesmom uveselili Mehdina Jakupović, Ramiza Milkunić, Muhamed Mujkanović, te hor koji je pod dirigentskom palicom Hazima Jusufovića otpjevao himnu Univerziteta u Tuzli „Gaudeamus“ kao i sevdalinku „Iz kamena voda tekla“. Još jedan zaslužan za lijepu pjesmu bio je i dugogodišnji član društva „Zvonko Cerić“, vrsni instrumentalista na harmonici Miralem Šarić, koji je ovom prilikom premijerno predstavio numeru „Kako da te vratim sad“.



- Pjevanje je došlo spontano, jer teško je zamisliti dobrog harmonikaša koji ne zapjeva, ako ništa onda za svoju dušu i uz dobro društvo. Međutim, učešće na nekoliko festivala poput „Sevdalinko u srcu te nosim“ ili dobrih reakcija na nastup u tv show programu „Zvijezda možeš biti ti“ ulili su mi hrabrost da osim svakodnevnih nastupa u lokalima u gradu, svojoj publici ponudim nešto više, objašnjava Šarić.

Važno je istaći da su s druge strane članovi "Cerića" vrijedni učenici, dobri studenti i marljivi radnici. U protekloj akademskoj godini Nela Bašić, Dajana Hamustafić, Ado Hasanagić i Admir Topčagić uspješno su okončali svoje studije i na sceni BKC-a su nagrađeni sa skromnim poklonima. Uprava "Cerića" ima za cilj da i na ovaj način podstiče mlade ljude na važnost obrazovanja, ali i aktivnog učešća u radu sekcija ovoga Društva. Također, za doprinos umjetničkom razvoju Društva zaslužnim pojedincima, medijskim kućama te sponzorima uručene su zahvalnice i priznanja.



Koncert je pokazao sa koliko lakoće se svih 270 učesnika kretalo po bini, a iza čega stoji dugogodišnji rad i mnogo sati i truda potrošenih na uvježbavanje onoga što publika pogleda na ovakvom spektaklu.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice