TUZLARIJE - KULTURA

21.12.2012.
U BKC-u Tuzla
Iskre održale koncert za pamćenje


Da kvalitet u interpretaciji pjesama ni ove godine nije izostao, još jednom su, pred mnogobrojnom publikom, pokazale, i dokazale, članice ansambla „Iskre“ na godišnjem koncertu koji se već tradicionalno održava u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.



- Godišnji koncert za nas znači uspješan kraj 2012. koja je bila izuzetno bogata nastupima, putovanjima i predstavljanjem naše Tuzle i Bosne i Hercegovine u najljepšem mogućem svjetlu. Ovim koncertom želimo se odužiti našim sugrađanima za svu njihovu podršku u protekloj godini, kao i obogatiti kulturni život našeg grada, kazala je za Tuzlarije Azra Bektašagić, članica "Iskri", koja je ovom prilikom u ime ansambla Iskre svim posjetiocima Tuzlarija čestitala predstojeće praznike.



U jednoiposatnom programu, koji je bio podijeljen u nekoliko žanrovskih dijelova, publika je uživala u narodnim, duhovnim, klasičnim i evergreen kompozicijama. Tako su se salom BKC-a prolamale pjesme „Rum dum dum“, „Čežnja za domom“, „Mene majka jednu ima“, „Hor Jevreja iz opere Nabuko“ i mnoge druge. Poseban dojam na publiku „Iskre“ su ostavile izvedbom božićne pjesme „Tiha noć“. Specijalni gosti koncerta bili su solistica Sonja Tešić, Tamburaški sastav "Zlatne strune", Nedim Čitaković kao pratnja na harmonici, te klavirska pratnja Zrinka Andrejaš, profesorica muzike. Kompletan program je izveden pod dirigentskom palicom maestra Emira Nuhanovića.



- Čast mi je da sam opet dobila priliku da nastupim na koncertu „Iskri“. Smatram da su „Iskre“ jedan veoma bitan dio muzičke i kulturne scene našega grada, to je zapravo hor koji iza sebe ima već višegodišnju tradiciju i dokazan kvalitet, izjavila je solistica Sonja Tešić koja je na ovom koncertu izvela pjesme „Someone like you“ od Adele i "I can´t make you love me“ koju je prvobitno otpjevala Bonnie Raitt.









U 2012. godini članice ansambla „Iskre“ uzele su učešće na festivalu horova u Italiji, zatim su nastupale širom Bosne i Hercegovine, a bilježe i niz uspješnih nastupa u našem gradu i Kantonu. Ansambl često gostuje na događajima kulturnog i humanitarnog karaktera. U ovoj godini ansamblu su se pridružile i nove članice, što sve nabrojano predstavlja jednu radnu i uspješnu godinu koja će ostati iza ansambla „Iskre“.



I na kraju, upisana je još jedna čista desetka za spektakularan koncert naših „Iskrica“.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice