TUZLARIJE - KULTURA

20.12.2012.
Šimo Ešić u Đurđeviku


U povodu predstojećeg Dana rudara, učenici i kolektiv Osnovne škole „Đurđevik“ u Đurđeviku ugostili su poznatog bosanskohercegovačkog pjesnika za djecu, Šimu Ešića. Tom prigodom učenici su pripremili i izveli prigodan program, a pjesnik iz njihove lektire predstavio je nova izdanja svojih knjiga.



Riječ je o knjigama „Rudarev kućerak“ i „Izmislionica u selu Pričevac“. U knjizi „Rudarev kućerak“, svojevremeno nagrađenom kao najbolja knjiga za djecu u BiH, Ešić bilježi najuzbudljivija, najduhovitija i najtoplija sjećanja na vlastito djetinjsvo u mnogobrojnoj rudarskoj obitelji i na komšije – komorate, čija je ljudska toplina to djetinjstvo činila lijepim.

Najnovija Ešićeva knjiga „Izmislionica u selu Pričevac“, svojom neobičnošću, ljupkošću i duhovitošću, izuzetno je obradovala djecu i već mjesecima pobuđuje njihovo nesmanjeno interesovanje na cijelom našem jezičkom prostoru.




Na kraju zanimljivog jednočasovnog druženja, pjesnik je svakom učeniku darivao pokazivač za čitanje – pamtilicu, a djevojčici Ernadi, koja je predstavu odgledala iz invalidiskih kolica, poklonio je „Rudarev kućerak“ sa posvetom i autogramom. Ernada je, inače, izuzetan literani talenat i upravo je pripremila svoju prvu zbirku pjesama, koja bi iduće godine trebalo da izađe u izdanju „Bosanske riječi“ iz Tuzle.

Priredio(la): Izdavačka kuća „Bosanska riječ“                


Osmrtnicama ba smrtovnice