TUZLARIJE - KULTURA

26.12.2012.
Narodno pozorište Tuzla
U novu 2013-tu sa Lary Tompsonom


Iako je kraj kalendarske godine, i sve je uveliko u prazničnom raspoloženju, u Narodnom pozorištu Tuzla je, i u ovoj posljednoj sedmici 2012 godine, izuzetno radno i aktivno. Poznati BH reditelj Sulejman Kupusović stigao je u Narodno pozorište Tuzla gdje će režirati predstavu Lary Tompson Dušana Kovačevića. Premijera, koja će ujedno biti i praizvedba ovog Kovačevićevog djela u BiH, planirana je polovinom februara 2013.

U predstavi u kojoj će biti angažiran skoro cijeli ansambl Pozorišta uloge su povjerene: Melihi Fakić, Nerminu Omiću, Elviri Aljukić, Adnanu Omeroviću, Nenadu Tomiću, Remiri Osmanović, Milenku Iliktareviću, Milici Kerošević, Ademiru Hogiću, Nikolini Bašfkarad, Enveru Hasiću, Siniši Udovičiću, Daliboru Brkiću, Edisu Žiliću, Borisu Balti, Emiru Zecu, Adnanu Mujkiću.


Sa prve čitaće probe – 26. decembar 2012. godine


Narodno pozorište je u ovoj 2012. godini u svojoj produkciji izvelo 116 predstave, od toga 15 na gostovanjima, a učestvovali su i na dva festivala u Bosni i Hercegovini (XI Festival BH drame u Zenici predstava „TO“ i 31. Pozorišne/kazalištne igre u Jajcu predstava „TRI SESTRE“).
Iako se teška finansijska situacija odrazila i na kulturu, Narodno pozorište Tuzla je uspjelo u ovoj godini realizovati tri premijere „TO“, „IGRAJUĆI ŽRTVU“ i „PINOKIO“.

Takođe, u Narodnom pozorištu Tuzla izvedeno je i 35 gostujućih predstava, a posebno su bile zapažene one izvedene u okviru tradicionalne pozorišne manifestacije XIX „TUZLANSKI POZORIŠNI DANI“.

Pored izvođenja predstava u Narodnom pozorištu Tuzle su bile organizovani i drugi kulturni eventi: koncerti, promocije knjige, svečane akademije, izložbe slika...
Na kraju ove kalendarske 2012. godine, Narodno pozorište Tuzla, koje je ugostilo oko 45.000 ljubitelja pozorišne umjetnosti, sa ponosom ističe da je godina koja ostaje za nama bila izuzetno uspješna.



Zahvaljujemo se svima onoma koji su bili uz nas i koji su podržavali rad Narodnog pozorišta Tuzla u protekloj godini: osnivačima - Općini Tuzla i Tuzlanskom kantonu, pokroviteljima, sponzorima, donatorima, a posebno našoj odanoj publici.
Odgovornost prema pozorišnoj umjetnosti i prema Vama koji ste pokazali da umijete prepoznati prave vrijednosti, nameće nam obavezu za budućnost.

U želji i nadi da ćemo i dalje ostvarivati nove umjetničke pobjede



Služba Marketinga NP Tuzla

Osmrtnicama ba smrtovnice