TUZLARIJE - KULTURA

02.01.2013.
Video snimci
Bosanski kulturni centar Tuzla u retrospektivi


Bosanski kulturni centar u Tuzli u prošloj godini obilovao je brojnim kulturno-umjetničkim sadržajima, a posjetilo ga je oko stotinu hiljada ljudi.

- Kada su u pitanju aktivnosti, mi smo u 2012. imali 192 manifestacije i preko 100.000 posjeta. Tu su nam bila i neka velika imena iz svijeta muzike, likovne umjetnosti, pa i pozorišta. Posebno želim izdvojiti to da smo mimo teškog finansijskog i ekonomskog stanja u cijelom društvu ove godine uspjeli iz svojih sredstava, negdje oko 150.000 KM uložiti u kulturu. Za sve što se kod nas dešavalo finansirano je iz našeg vlastitog prihoda, rekao je Semir Fejzić, direktor BKC-a.



Za vas smo izdvojili najzanimljivija kulturno- umjetnička dešavanja u toku 2012.godine.

Januar 2012.

Grupa likovnih umjetnika okupljena u Udruženju "Manufaktura" Tuzla bila je organizator multimedijalne izložbe "Doba manufakture“.




Februar 2012.

Izložba slika akademskog slikara Rifata Zahirovića iz Tuzle. Ovom prilikom ljubiteljima umjetnosti, autor je predstavio radove sa više likovnih tehnika od kojih su najdominatnije: rad u enkaustici, ulje, grafika, crteži u olovci, akvareli, pastel i skulptura.



U februaru mjesecu održan je i humanitarni koncert za Seada Ferizovića, koji je nažalost preminuo krajem prošle godine.

Udruženje „Humanitarna organizacija Lotosice" Tuzla u saradnji sa Udruženjem građana „Kreativa" Tuzla organizovale su modnu reviju pod nazivom "Lotosice style", koja je održana na sceni Bosanskog kulturnog centra Tuzla.



Mart 2012

Koncert sevdaha u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Nastup Azra Husarkić, mlade interpretatorke sevdaha iz Tuzle.



U martu mjesecu održan je i humanitarni koncert pod nazivom "Svi za Zaru".



Poznati interpretator panonskih šansona Zvonko Bogdan podijelio je sa Tuzlacima svoj bogat muzički opus.



Humanitarni koncert „Pjesmom za srce“ održan je u organizaciji Ansambla „Zefir“ iz Srebrenika. Sav prihod od prodatih ulaznica bio je namijenjen za liječenje Samira Okića, tridesetšestogodišnjeg oca dvoje maloljetne djece.



April 2012.

Tradicionalna proljetna revijalna izložba članova Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona. Izložba predstavlja najmasovniji i najotvoreniji oblik onoga što ovo Udruženje radi.



U organizaciji Bosanskog kulturnog centra Tuzla i Jasmine Šabović, licenciranog instruktora zumba fitnesa, u Tuzli je održan veliki zumba party.



Koncert muzičkog ansabla "Balsika" iz Tuzle.



Maj 2012.

Godišnji koncert hora "Slovenčice" iz Tuzle. Ženski hor „Slovenčice“ egzistira od 2009. godine u okviru Udružena građana slovenačkog porijekla Tuzla



Behram-begova medresa u maju mjesecu je svečanom akademijom ispratila 336.generaciju učenika ove škole.



Juni 2012.

Svojim koncertom u Tuzli Zdenka Kovačiček, kako drugačije nego muzikom, ispričala je priču o Janis Joplin. Obučena u hipi stilu, sa perikom i naočarima kakve je nosila njena omiljena pjevačica, uz sjajan glas, Zdenka Kovačiček uvjerljivo je dočarala najbolju bluz pjevačicu.



U julu i augustu uslijedila je pauza, a punom parom sa radom je nastavljeno u septembru mjesecu.

Nastup tuzlanskog pjevača Almira Kalajlića na koncertu koji je organizovan za porodicu Kešetović iz Tuzle.



Smotra folklora u sklopu manifestacije „Pjesmom i igrom od Bihora do Tuzle".



U povodu izlaska iz štampe drugog dijela knjige „Beskrajna svjetlost Muhammed, a.s.", u Bosanskom kulturnom centru Tuzla održan je svečani program.



Oktobar 2012.

Godišnji koncert održali su i članovi Folklornog ansambla "Panonija" iz Tuzle.



U organizaciji Saveza udruženja slijepih građana Tuzlanskog kantona, u Bosanskom kulturnom centru Tuzla održan je 4. međunarodni festival književnog i muzičkog stvaralaštva slijepih iz zemalja jugoistočne Evrope pod nazivom "Pjesma je naša svjetlost".



Svake godine u povodu bajramskih praznika učenici Behram-begove medrese iz Tuzle prirede svečanu akademiju.




Novembar 2012.

U vrijeme kada je bombardovana Gaza, Tuzlaci, ali i brojni Bosanci i Hercegovci, su nastojali da se solidarišu sa žrtvama izraelske agresije. To je bio povod održavanja manifestacije „Dani solidarnosti sa narodom Palestine" u organizaciji Udruženja bosanskohercegovačko-palestinsko prijateljstvo i Koordinacije boračkih udruženja opštine Tuzla. Pogledajte kako je bilo na koncertu u Tuzli.



U povodu 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u Bosanskom kulturnom centru Tuzla otvorena je selektivna izložba Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona.



Decembar 2012.

Beogradski The Beatles tribute band održao je 01.12.2012.g. koncert u Bosanskom kulturnom centru Tuzla. Pjesme najpopularnije pop grupe šezdesetih godina prošlog vijeka privukle su fanove legendarnih Beatlesa.



Spot za pjesmu "Tamburica" u izvedbi Tuzlanskih tamburaša premijerno je prikazan u holu Bosanskog kulturnog centra, u kojem su se okupili brojni ljubitelji ove vrste muzike.



Modna agencija Free Style Models Tuzla održala je XX Fashion Week Tuzla. Zanimljivo je da su neke od modela nosile žene iz javnog života Tuzle.



Godišnji koncert Gradskog kulturno-umjetničkog društva "Bosna" iz Tuzle oduševio je publiku u BKC-u.



Tuzlanski frizeri su pokazali kako se prave moderne frizure.



U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva "Napredak", glavna podružnica Tuzla i Franjevačkog samostana svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom kulturnom centru održan je tradicionalni koncert pod nazivom „U susret Božiću".



Pred kraj godine i članice Ansambla "Iskre" su održale tradicionalni godišnji koncert. O njima smo toliko toga napisali, zasluženo, a u nastavku preporučujemo da poslušate izvedbu makedonskih pjesama.



Muzičko-scenski spektakl, jedino tako bi se mogao opisati koncert kojeg su publici u prepunoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla priredili članovi Univerzitetskog kulturno-umjetničkog društva „Zvonko Cerić“. Svečanim godišnjim koncertom obilježili su tridesettreću godišnjicu aktivnog rada, njegovanja i čuvanja folklorne tradicije u našem gradu.





S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice