TUZLARIJE - KULTURA

07.01.2013.
Predstavljamo kulturni život opštine Petrovo
Čuvari tradicije ozrenskog kraja


Rušenjem stare zgrade Doma kulture u opštini Petrovo, prekinut je i rad Kulturno-umjetničkog društva „Milovan Gajić“ osnovanog davne 1953. godine. Međutim, nakon trogodišnje pauze i na inicijativu njegovih dugogodišnjih članova, ovo Društvo je 2011. godine ponovo počelo sa svojim radom.



U međuvremenu je izgrađen i novi Dom te su kulturno-umjetnički amateri iz Petrova odlučili da krenu iznova i vrate stari sjaj jednom od najboljih kulturno-umjetničkih društava u predratnoj Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući velikom interesovanju, u februaru 2012., upisano je 120 novih članova, uglavnom onih koji se nikada nisu bavili folklorom.

- Nismo imali puno podrške od strane opštine Petrovo, ali smo uz pomoć nas samih i Envera Jašarevića iz Tuzle uspjeli ponovo vratiti ugled KUD-u koji nije funkcionisao pune tri godine, rekao je za Tuzlarije Vladan Đukanović, član KUD-a „Milovan Gajić“.





U Društvu radi folklorna, dramsko-recitatorska i sekcija modernog plesa, zatim narodni i zabavni orkestar, te likovna i foto sekcija. Uspostavljena je i dobra saradnja KUD-a sa Gradskim dječijim-omladinskim folklornim ansamblom iz Tuzle na čijem je čelu Enver Jašarević.
- Ta saradnja datira još od prije rata kada je Enver Jašarević iz Tuzle postavio KUD-u "Milovan Gajić" koreografije: "Ozrenski Vez", "Šumadiju", "Čardaš (mađarske igre)". Nakon završetka rata pokidane veze su obnovljene, tako da je koreograf Jašarević prošle godine postavio nove koreografije koje izvodimo, a to su "Ženska Makedonija" i "Igre iz Istočne Makedonije i okoline Skoplja". Pored toga, KUD jos izvodi i "Igre iz Pirota", "Vlaške igre" i "Kolubarski vez", koje je postavio koreograf Dragan Kovačević iz Srbije. Takođe, veterani igraju i stare izvorne "Ozrenske igre", dodaje Đukanović.

Članovi KUD-a „Milovan Gajić“ gostovali su i u našem gradu, gdje su nastupili na tradicionalnoj manifestaciji „Ljeto u Tuzli“.



Ono najneophodnije ovom Društvu je finansijska podrška od strane Opštine te ostalih sponzora koji svoja sredstva hoće i žele uložiti u rad KUD-a.

- Trenutno najveću podršku imamo od strane tuzlanskog KUD-a i Jašarevića koji nam je putem seminara omogućio sticanje certifikata za naše koreografe i vođe sekcija, kazao je Đukanović ujedno izražavajući želju za zajedničkim nastupima i druženjima.





Za sve ljubitelje narodne tradicije KUD „Milovan Gajić“ i Crkvena opština Petrovo 7. januara ove godine s početkom u 18 sati, u Domu kulture u Petrovu, organizuju Božićni koncert na kojem će se predstaviti dramska i muzička sekcija te folklorni ansambl svih uzrasta.
S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice