TUZLARIJE - KULTURA

10.01.2013.
Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla
Predstavljena knjiga „Sjećanja na Cara“, autora Saliha Omerovića


U prisustvu značajnog broja ljubitelja pisane riječi, u utorak je u Biblioteci „Derviš Sušić“ Tuzla predstavljena knjiga „Sjećanja na Cara“, autora Saliha Omerovića. O knjizi su govorili profesor dr. Azem Kožar, profesor emeritus Salih Kulenović, mr. Derviš Alić i mr. Jasna Hadžiselimović.



Ova knjiga govori o Sulejmanu Omeroviću Caru, koji je dao veliki doprinos Narodno-oslobodilačkoj borbi i njegovim junaštvima i podvizima, što je javno ozvaničeno proglašenjem Sulejmana Omerovića narodnim herojem 1951. godine.
- U knjizi autora Saliha Omerovića ćemo se detaljno upoznati sa borcem, antifašistom i narodnim herojem Sulejmanom Omerovićem koji je nažalost poginuo u ranoj mladosti. Knjigu je napisao brat heroja služeći se ratnim tekstovima, dokumentima, člancima i drugom tekstualnom građom koju je godinama prikupljao. Mogu slobodno, reći da je autor svom bratu ovom knjigom napravio najveći spomenik, kazao je profesor Kulenović.
Profesor dr. Azem Kožar istakao je da ovaj rukopis predstavlja potrebu autora da otrgne od zaborava svijetli lik nepokolebljivog, hrabrog i izuzetno među svojim saborcima cijenjenog borca, komandanta i revolucionara, posthumno odlikovanog najvećim ratnim priznanjem narodnog heroja Sulejmana Omerovića.
Prema riječima mr. Derviša Alića „Sjećanja na Cara“ je djelo napisano iz ljubavi poštovanja prema bratu, liku glavnog junaka koja je ujedno i najsnažnija pokretačka snaga koja je doprinjela da se ovaj posao dovede do kraja.



- Radoznalim, znatiželjnim čitaocima knjiga nudi značajne i dragocjene informacije o Carevom zavičaju – Maglaju, porodičnoj lozi, ali i važnim ličnostima koje je iznjedrilo to podneblje, a koje su u različitim historijskim periodima bile učesnici, nosioci ili svjedoci važnih vojnih, političkih, kulturnih i drugih zbivanja i društevnih procesa.

Na kraju promocije, autor Omerović zahvalio se promotorima na lijepim riječima kazavši pri tom da njegov ponos na rođenog brata čini to da njegova duša neće naći smiraj ako ne napiše nešto što Car zaslužuje, kako bi takav lik čovjeka svjetla i vedrine i dalje značio generacijama, da se nikada ne zaboravi, da uvijek bude u sjećanju svakom čovjeku.

Priredio(la): NUB „Derviš Sušić“ Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice