TUZLARIJE - KULTURA

09.01.2013.
Iz štampe je izašla nova knjiga Muhsina Nalića ˝Priče iz novinarske sehare˝

Ovih dana je iz štampe izašla druga knjiga Muhsina Nalića pod naslovom "Priče iz novinarske sehare". Zanimljivo novinarsko štivo, pretočeno u zasebne priče, kazuje o ljudima i događajima iz bliske i dalje prošlosti Tuzle, vlaseničkog kraja gdje je svojevremeno učiteljevao, konjičkoj porodici Ljubovića, do tekstova kojima je reagovao na ratne događaje i agresiju na našu zemlju.



Sve te priče nekadašnjeg novinara brižno su čuvane u njegovoj novinarskoj sehari, da bi se evo sada pojavile na svijetlo dana u zasebnoj knjizi.
Elem, kaže recenzent Zlatko Dukić, Muhsin Nalić dijelom nastavlja priču iz prethodne knjige "Kako smo živjeli i sazrijevali", a ovog puta se radi o mozaičnom pripovijedanju, o jednoj vrsti novinarskih medaljona, koji su tematski slični, ali istovremeno predstavljaju zasebne cjeline.

Slično kazuje i Husein Bakalović, pa naglašava da ova knjiga kao cjelina, velikim dijelom, s autorovim viđenjem i izrazom iz srži zbivanja, odražava stvarnost jednog vremena. I kao da poručuje čitaocu da ne bi ostao miran bez objavljivanja ove knjige, bez obzira na njegov pokušaj relatizovanja svoje nakane.

Iako u poznom životnom dobu Muhsin Nalić je smogao snage da svoja sjećanja izražena u pričama koje je dugo zapretao u novinarskoj sehari uobliči u zasebnu publikaciju i ponudi čitaocima na svojevrsnu verifikaciju. A oni će, sigurni smo, znati da cijene uloženi trud jednog novinarskog zaljubljenika.

Muhsin Nalić je rođen u Tuzli 1929. godine. Bio je učitelj, novinar i političar. Završio je Visoku školu političkih nauka. Na funkciji glavnog i odgovornog urednika "Fronta slobode" proveo je deset godina. Obavljao je najviše političe funkcije u Općini Tuzla kao i tadašnjoj SR BiH.

Osmrtnicama ba smrtovnice