TUZLARIJE - KULTURA

15.01.2013.
Nova knjiga poezije Mehmeda Đedovića:
˝Nešto se čudno događa˝


U produkciji Izdavačke kuće Planjax, Tešanj iz štampe je izašla knjiga poezije Mehmeda Đedovića „Nešto se čudno događa“.

Đedović dugo i pažljivo radi na svojim pjesmama pa nije čudo da je od njegove posljednje knjige poezije prošlo gotovo sedam godina.

Atif Kujundžić, jedan od recenzenata na ovoj knjizi naglašava da: Đedović ima osjećanja i za zrak koji udiše, i za goluba, za raspucalu zemlju kojom u povorci hodi nečiji kraj ili vrijedni mrav, za pakao ili raj svejedno. Pjesnik je taj hipersenzibilitet koji će osjetiti pomjeranje zraka, ugao sunčeve svjetlosti i stupanj noćne tmine i, Đedović, taj jeste.

Govoreći o knjizi „Nešto se čudno događa“ Kujundžić nam priča i o samom autoru: On je široke misli i ruke, daje što može dati. Tako i u ovoj pjesničkoj knjizi. Ima bogat vokabular, ima lijepu rečenicu/stih, mogli bismo reći kako je stilist po rođenju svoga opredjeljenja da bude pisac. Ispred Đedovića teme se otvaraju kao pukotine a bogatstvo smislova i značenja navire kao iz izvora. Spisateljska vještina ima zavidan nivo i smisao koji je mogao dosegnuti samo uistinu darovit autor...

Zlatko Dukić potvrđuje i dopunjava mišljenje o Đedovićevoj knjizi: Mehmed Đedović piše modernu, privlačnu, svježu, čak zavodljivu poeziju. On stihom vješto zarobljava trenutak, pa od sitne stvari, pojave, detalja (u prirodi, u sebi, u mislima...), pravi temu, razrađuje misao, šalje poruku. Ne zna se da li je efektniji i snažniji u kraćim pjesmama, tipa Kravate, Ljutnja, On zna, Onako, U pomoć, Kudiš nebo, I ništa, Što ti je život, Varakam se sa snom, itd, ili, pak, u dužim pjesmama, jednoj vrsti kratkih stihovanih pripovjetki, kao što su Ko zadnji stećak, Ko tu koga puši, Patriotska, Drugi je prvi ili čitaj kako piše, Kad je otišao Osman, Kad je Danilo Kiš otišao u Pariz ili razgovor u debeloj hladovini, Idemo ispočetka, Drugo je Bosna...

Đedović, piše prozu, poeziju, književnu kritiku, knjige za djecu, esejistiku i novinske tekstove. Nagrađivan je za pripovijetku, priču, poeziju, roman i radio roman, te zastupljen u brojnim zajedničkim knjigama, kao i u školskim udžbenicima. Živi kao samostalni umjetnik. Član je Društva pisaca BiH.

Priredio(la): BMG                


Osmrtnicama ba smrtovnice