TUZLARIJE - KULTURA

16.01.2013.
Promovisana knjiga „Stopama Božijeg poslanika“ autora Tarika Ramadana
Ljepota islama na Istoku i Zapadu


U maloj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla, u povodu obilježavanja dana rođenja Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., održana je promocija knjige pod nazivom „Stopama Božijeg poslanika“, autora Tarika Ramadana.



O ovom veoma značajnom djelu govorili su doc.dr.Elvir Musić, mr.Mensur Husić i hafiz mr. Edin Peštalić, a moderator je bio hafiz Merim Đulović.



Knjiga prikazuje biografiju poslanika Muhammeda na jedan potpuno drugačiji način i nastoji osvijetliti savremena i duhovna učenja o životu posljednjeg poslanika. Podvlačeći historijski značaj Muhammeda a.s., ova knjiga se bavi i značajem poslanika za neka od danas najkontraverznija pitanja, kakva su tretman siromašnih, rat, rasizam, uloga žene, islamske kazne za prestupe i odnos sa drugim religijama.

- Knjiga „Stopama Božijeg poslanika“ nema namjeru takmičiti se sa klasičnim izvorima, otkrivati neke nove činjenice ili dati osebujno tumačenje historije poslanstva i njenog konteksta. Namjere su mnogo skromnije, mada ih to ne čini lakše dostižnim. U ovoj dubokoj misaonoj i angažiranoj biografiji Ramadan muslimanima nudi novo razumijevanje života Muhammeda a.s., a nemuslimanima predstavlja ne samo priču o Poslaniku, već i bogastvo samog islama, pojasnio je za naš portal hafiz Merim Đulović.



Islam nije došao da bi život na ovome svijetu olakšao i uljepšao samo muslimanima, da bi na put spasa i uspjeha ukazao samo muslimanima i da bi put prema naučnim, moralnim, duhovnim i svim drugim uspjesima pokazao samo muslimanima nego svim ljudima svijeta, u svim generacijama i na svim podnebljima. Ljepota islama je u tome što posjeduje jasne programe za sve moguće situacije – i na Istoku i na Zapadu, a to znači da islam svojim programima definiše i uređuje organizovanjee društva u svim situacijama, a nikako ne podilazi postojećim prilikama.

Prema riječima doc.dr. Elvira Musića, stil pisanja ovog autora je vrlo zanimljiv i oktriva njegovu osnovnu namjeru, a to je da čitaocu željnom saznanja o islamu ponudi korisne, analitički propitane i provjerene informacije na osnovu kojih može graditi ispravan stav o islamu, muslimanima, ali i o samom sebi.



- Upravo zbog svega navedenog, djela autora poput Tarika Ramadana nailaze na pozitivne reakcije i zadovoljstvo čitalačke publike, jer u ovim djelima prepoznaju jedinstven kvalitet blizak njihovoj realnosti, a koji je u stanju i njihovu svakodnevicu učiniti kvalitetnijom te njihovo bivstvovanje unutar islama uskladiti s trenutkom koji žive, odnosno s realnošću sadašnjice, rekao je doc.dr.Elvir Musić.

Kako je rečeno na promociji, važno je čitati evropske autore istočnog porijekla koji svim svojim bićem žive zapadnu društvenu zbilju, a svakim djelom svoje duše ćute prostranost duhovnosti potekle s izvora negdje tamo, geografski nam daleko, na Istoku. Ovi autori žive zapadnu zbilju koju posebnim intenzitetom kreiraju temeljne duhovne i materijalne potrebe članova tih društava, a duhovno žude za Istokom kao svojim duhovnim sjedištem. Ovi autori pišu uobzirujući i istočnu i zapadnu zbilju što njihovim djelima daje iznimno visoku dozu savršenosti.



Tariq Ramadan je profesor savremenih islamskih studija na Fakultetu orijentalnih studija Oksfordskog univerziteta. Viši je saradnik-istraživač na St. Antony koledžu na istom univerzitetu kao i na Univerzitetu Doshisha u Kyotu. Predsjednik je Evropske muslimanske mreže (EMN) sa sjedištem u Briselu. Magazin „Time“ proglasio je Ramadana jednim od najznačajnijih inovatora 21. stoljeća. Jedan je od vodećih islamskih mislilaca na Zapadu, s velikim brojem sljedbenika širom svijeta.

Promociju knjige, koja je održana u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, svojim nastupom su uljepšali i članovi hora Gazi-Turali beg iz Tuzle.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice