TUZLARIJE - KULTURA

18.01.2013.
Ko-zna-koja-po-redu Manufakturina izložba
Prijateljstvo istkalo još jedan umjetnički događaj


Grupa kreativaca, okupljena u Udruženju „Manufaktura“, u Bosanskom kulturnom upriličila je svoju tradicionalnu izložbu. Ljubitelji umjetnosti bili su u prilici da pogledaju preko 50 radova, kao i specijalnu izložbu rahmetli Sanina Džanića.



- Izložbi smo dali naziv „Ko zna koji put II“ jer više ni sami nismo sigurni koja je po redu. Pretpostavka je da je deveta po redu, pa do godine, kada bude jubilarno deseto izdanje, planiramo da „rušimo“ BKC. Ove godine smo odlučili da se kroz izložbu vratimo staroj Manufakturi, prošle godine je bilo preko dvadeset izlagača, a sad je radove izložilo osam autora. Također, posjetioci su bili u prilici da pogledaju i radove našeg rahmetli druga Sanina Džanića, koji je umro prije petnaest dana, a spremao je svoju prvu samostalnu izložbu. Drago mi je da je Manufaktura podržana od posjetilaca koji su naši fanovi, jer mi volimo da nam dođe raja da vidi šta smo mi to radili, da se zabavimo, kazao je tuzlanski fotograf i slikar Alija Kamber.



- Ovo je deveta godina kako Manufaktura, u saradnji sa Bosanskim kulturnim centrom, pravi događaj koji se zasniva na jednoj tananoj niti, a ja ga nazivam prijateljstvo. Po mom definiciji, prijateljstvo je načistiji oblik ljubavi. Svaki put kad vidim da nam izložbu posjeti puno ljudi, znam da smo na dobrom tragu. Napomenuo bi da su autori koji izlažu u privatnom životu samotnjaci, ljudi koji stvaraju unutar svojih ateljea, a ovo je momenat kada se desi jedna fina vrsta magije i harmonije među umjetnicima, rekao je Admir Ibrahimović član „Manufakture“.



Manufakturu Tuzla čine mladi tuzlanski umjetnici koji su početkom 2004. odlučili se ujediniti oko jedinstvenog projekta kojeg su nazvali “Manufakturom”. Projektom “Manufaktura” su željeli napraviti pravu kreativnu radionicu u kojoj će se kovati i brusiti njihove umjetničke vizije, od slika i skulptura do fotografija. Cilj članova udruženja “Manufaktura” jeste oživjeti gotovo usahlu likovnu scenu u Tuzli i osvojiti prostor za neafirmirane, a vrlo talentirane mlade ljude koji se bave umjetnošću.

Donosimo vam foto pregled izloženih radova, a za pravi doživljaj treba posjetiti Galeriju i vidjeti predstavljene umjetničke radove članova ”Manufakture”. Izložba će biti otvorena narednih deset dana.

















S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice