TUZLARIJE - KULTURA

19.01.2013.
Promovisana knjiga ˝Kultura i tradicija u BiH˝


"Kultura i tradicija u Bosni i Hercegovini - Višemilenijski kontinuitet" autora doc. dr. Senaida Hadžića i doc. dr. Seada Selimovića naziv je knjige koja je promovisana na Univerzitetu u Tuzli.



Na promociji knjige u Tuzli prisutnima su se obratili prof.dr.sc. Ivan Balta, Filozofski fakultet Osijek, Hrvatska, prof.dr.sc. Bego Omerčević, dekan Filozofskog fakulteta u Tuzli, doc.dr. Midhat Spahić, Filozofski fakultet Tuzla i doc.dr. Adnan Jahić, Filozofski fakultet Tuzla.

Knjiga je naišla na pozitivne kritike stručne i naučne javnosti, ali i šire čitalačke publike. Prema riječima autora Seada Selimovića, knjiga govori o kontinuitetu življenja na prostoru današnje Bosne i Hercegovine. "Knjiga je dokaz da BiH ima svoju političku, državnu, privrednu, vjersku i kulturnu tradiciju. Osim toga, knjiga je prilagođena čitaocima svih nivoa obrazovanja", rekao je Selimović.



U knjizi je obrađen vremenski period historije ljudskog društva na prostoru Bosne i Hercegovine od prvih naseljavanja i prvih tragova prisutnosti čovjeka, pa sve do najnovijeg vremena. Ovdje se misli na prvobitne predhistorijske ljudske zajednice, zatim doba rimske vladavine, period srednjovjekovne Bosne, vrijeme osmanske i austrougarske vladavine ovim prostorima, jugoslavenski državni okvir, te Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu državu.



Organizatori promocije bili su Univerzitet u Tuzli, Arhiv Tuzlanskog kantona i Društvo arhivskih uposlenika Tuzlanskog kantona. Za ugodan ambijent na promociji pobrinuli se članovi tamburaškog orkestra HKD "Napredak" Tuzla.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice