TUZLARIJE - KULTURA

03.02.2013.
Danas u Narodnom pozorištu
Održan koncert Tamburaškog orkestra Sloboda


Svečani koncert tamburaškog orkestra „Sloboda“ tradicionalno se održava drugog januara. Ove godine iz objektivnih razloga termin koncerta je pomjeren i održan je danas.



Članovi jedinog tamburaškog orkestra u Tuzli, već 22. put svirali su tuzlanskoj publici u Narodnom pozorištu. Četrnaest članova orkestra, među njima samo jedna djevojka, rukovođeni Nihadom Mujezinovićem, održali su danas Svečani koncert koji je bio podjeljen u tri dijela.



Pored dirigovanja, Nihad Mujezinović je i sam u par kompozicija svirao, te time upotpunio sliku dobro uvježbanog orkestra.

Tamburaškim orkestrom „Sloboda“ dugo godina rukovodio je Sakib Mujezinović, koji je i dalje uključen u rad orkestra, te je i danas budno pratio mlađe naraštaje. Njegov sin Nihad, uspješno nastavlja sa vođenjem orkestra koji je mnogo puta nagrađivan. Na nedavno održanom tamburaškom takmičenju u Osijeku osvojili su dvije srebrene i pet zlatnih medalja.



Tuzlanska publika je nakon svake kompozicije aplauzom nagradila orkestar koji je izmijenio mnoge postave ali iz generacije u generaciju radi sa sa mlađima i postiže dobre rezultate. Uskoro će opet započeti sa radom Škola tambure pa su pozvani zainteresovani da im se pridruže.



Rad orkestra, koji je isključivo na volonterskoj osnovi, u zadnje vrijeme pomaže i NLB banka sa kojom je potpisan sporazum o saradnji.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice