TUZLARIJE - KULTURA

01.02.2013.
Djevojka sa prstima zlatnim
Dženana Šehanović, briljantna mlada pijanistica iz Brčkog

U dvadesetprvoj godini života ova vrhunska umjetnica već pohađa doktorski studij na Muzičkoj akdemiji u Sarajevu. Diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a školovala se u Njemačkoj, Austriji, Hrvatskoj i BiH. Pored mnoštva ponuda iz evropskih i regionalnih muzičkih metropola odlučila je ostati u svojoj zemlji. Priča o briljantnom muziciranju ove pijanistice počela je kada je imala 4 godine i prvi puta dodirnula klavirske dirke. Dženana je vjerovatno najbolja mlada pijanistica u ovom dijelu Evrope.



Čarobni zvuci koji se razliježu prostorijom omamljuju. Za klavirom je Dženana Šehanović, dvadesetjednogodišnja pijanistica iz Brčkog. Ova vrhunska mlada umjetnica s pravom je dugo nosila epitet "čudo od djeteta". Danas je pijanistica pred kojom je izvanredna karijera, a učenici Srednje muzičke škole u Tuzli, gdje Dženana radi, imaju uzora i profesoricu od koje mogu mnogo toga naučiti.

Svoje muzičko obrazovanje počela je u Njemačkoj kada je imala svega četiri godine. U domovinu se vraća 1997. i nastavlja školovanje u Tuzli, a nakon toga i u Sarajevu. Kao desetogodišnja djevojčica položila je prijemni ispit na prestižnom austrijskom Univerzitetu Mozarteum u Salzburgu, a u četrnaestoj godini života postala je najmlađi ikada primljeni student na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. S nepunih 19 godina diplomirala je na ovoj akademiji, što je također presedan u dugogodišnjem radu ove visokoškolske ustanove. Godinu dana nakon toga je sa najvećim ocjenama za klavir magistrirala u Zagrebu, a trenutno pohađa doktorski studij na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.



Nagrađivana je više od 20 puta prvim ili posebnim nagradama na različitim festivalima i takmičenjima u BiH, Italiji, Hrvatskoj i Sloveniji. Njen talenat i umijeće je prepoznao i ured tadašnjeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića, te je na osnovu umjetničkog i profesionalnog dostignuća za koji postoji interes Hrvatske 2006.g. dobila i hrvatsko državljanstvo.

Dženana je u karijeri imala veliki broj nastupa na kojima je oduševljavala publiku u BiH, Hrvatskoj, Lihtenštajnu, Njemačkoj, Austriji, Italiji, Norveškoj, Švicarskoj, Madžarskoj. Kaže da su joj najdraži oni sa Sarajevskom filharmonijom, orkestrom Hrvatskog glazbenog zavoda i ansamblom Zagrebačkih solista. Muzički kritičari u našoj zemlji i inostranstvu jednoglasni su u ocjenama da se radi o vanserijskoj mladoj umjetnici.

Bosna i Hercegovina rasadnik je mladih talenata u različitim područjima, a Dženana je pravi umjetnički ambasador i brend naše zemlje. Podrška koju je do sada dobijala je mala, ali kako kaže ova djevojka, nada se da će u budućnosti biti veća i da će ljudi prepoznati umjetnost kao brend BiH. Njena maestralnost na klaviru rijetka je, a svoju državu je predstavljala u najboljem svjetlu nebrojeno puta.

Dženana Šehanović klavirskim tipkama prenosi muzičku magiju. Talentovana, obrazovana, mlada i lijepa kao što jeste, mogla bi mnogo uraditi na popularizaciji klasične muzike u Bosni i Hercegovini i regionu. Sa Dženanom Šehanović i sličnim mladim umjetnicima Bosna i Hercegovina bi mogla doživjeti kulturnu revoluciju. Dženana je mnogo puta skrenula pažnju na Bosnu i Hercegovinu u svijetu predstavljajući se maestralnim klavirskim izvedbama. No, koliko se to vrednuje u BIH i regionu danas?


A.Arnautović


Osmrtnicama ba smrtovnice