TUZLARIJE - KULTURA

31.01.2013.
Promocija Tuzlanskog kamernog orkestra


Međunarodna galerija portreta i Opština Tuzla organizuju debitantski nastup i ujedno promociju "Tuzlanskog kamernog orkestra”. Svečani koncert će se održati 03.02.2013.godine, sa početkom u 19 sati u prostorijama Galerije, najavljeno je na današnjoj press konferenciji.



Koncert je prvi nastup “Tuzlanskog kamernog orkestra”, koji je osnovan u septembru 2013.godine i sačinjava ga trinaest muzičara. Njegovim osnivanjem popunjena je praznina na muzičkoj sceni, uz ambiciju da ovaj kamerni orkestar postane jedan od prepoznatljivih kulturnih simbola Tuzle i Bosne i Hercegovine.

Nešto više o samom orkestru i predstojećem koncertu kazala nam je Nataša Kakeš, vođa „Tuzlanskog kamernog orkestra“.



- Naš cilj je da Međunarodna galerije bude središte kulturnih dešavanja, što smo na jedan način već uspjeli ostvariti. Nakon brojnih izložbi, promocija knjiga, književnih susreta, došli smo do toga da nakon trideset godina ponovo u Tuzli imamo svoj orkestar. To je za nas velika stvar jer pored Sarajeva, Banjaluke, Mostara, Zenice i Tuzla se vraća na taj dio kulturne scene. Ovo sada sigurno ne bi uspjeli da nije bilo tuzlanskih umjetnika, entuzijasta koji su se zajedno uključili u ovaj projekat. Ovo je od interesa i grada, i kantona pa i cijele države, jer tuzlanski muzičari su elita koja predstavlja naš grad i državu van njenih granica, kazao je Dženan Jusufović, direktor Međunarodne galerije portreta Tuzla.



Tuzlanski kamerni orkestar će na svom koncertu izvesti kamerna djela koja će zadovoljiti najistančanije zahtjeve publike. U pitanju su djela koja su komponovali: Wolfgang Amadeus Mozart, Antonio Vivaldi, Johann Strauss, Astor Piazzolla i Johannes Brahams. Ulaz za posjetioce je slobodan.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice