TUZLARIJE - KULTURA

30.01.2013.
Tuzla Film Festival na Berlinalu




Ekipa Tuzla Film Festivala učesnik je 63. Berlinala, Internacionalnog filmskog festivala koji se održava od 7. do 17. februara 2013. godine u Berlinu/Njemačka. Ova izvrsna vijest u direkciju Festivala stiga je prije nekoliko dana i tako je Tuzla prvi put dobila predstavnika na ovom prestižnom festivalu. Naime, Prvi Tuzla Film Festival u organizaciji UG Magic Factory održan je od 22. do 26. augusta 2012. godine i publici je ponudio oko 100 filmova sa južnoslavenskih prostora u četiri kategorije: animirani, kratki igrani, dokumentarni i dugometražni igrani. Prvi festival su posjetila zvučna imena poput Lazara Ristovskog, Ademira Kenovića, Emira Hadžihafizbegovića, Miroslava Momčilovića, Dragana Marinkovića, Miloša Samolova, Janko Baljak i mnogi drugi, a dodijeljene su i Vile TFF-a za najbolja filmska ostavarenja. Sve ovo je bilo referenca da TFF bude učesnik na prestižnom festivalu u Berlinu uz najveća imena iz svijeta filma.

- Pored poziva za učešće na Festivalu u Berlinu, dobili smo i poziv za učešće naše ekipe na eminentnom festivalu Golden Carpathian u Bukureštu, zatim na Međunarodnom filmskom festivalu u Beogradu, kao žiri na festivalu u Sopotu itd. Ovo pokazuje da se trud isplati bez obzira na sva negodovanja na koja je naišla sama ideja o organizaciji jednog ovakvog Festivala. Ovo je uspjeh jedne male, ali ambiciozne ekipe koja radi na realizaciji TFF-a. Također, svjetski festivali su šansa da promovišemo filmske autore sa južnoslavenskih prostora, Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu, kao i sve prijatelje Festivala – istakao je Boris Balta, direktor TFF-a.

Da će ovo biti uspješna godina za TFF pokazuje i činjenica da je festival iz Tuzle uspostavio i prijateljske odnose sa nekoliko festivala kao što su bosanskohercegovački Filmski Festival (BHFF™) koji će se održava prve sedmice u maju 2013. u New Yorku, zatim sa Film festivalom "Itching and Scratching" koji se održava u Danskoj. Ovi odnosi rezultirat će i zajedničkim projektima, a sve sa ciljem promocije i razvoja filmske industrije kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu.

Kako je najavljeno iz direkcije TFF-a za II Tuzla Film Festival – južnoslavenskog filma koji će se održati od 18. do 22. septembra 2013. godine planirana je i realizacija nekoliko novih projekata koji će dati priliku svim zainteresiranima da pošalju svoja ostvarenja.

Priredio(la): BMG                


Osmrtnicama ba smrtovnice