TUZLARIJE - KULTURA

04.02.2013.
Prvi koncert Tuzlanskog kamernog orkestra
Premijerno izvođenje Tuzlaci nagradili dugotrajnim aplauzom


Zahvaljujući entuzijazmu i velikoj želji mladih ljudi, sinoć je u Međunarodnoj galeriji portreta a nakon višedecenijske pauze, upriličen koncert novoosnovanog Tuzlanskog kamernog orkestra na čijem je čelu profesorica Nataša Kakeš.



Tuzlanski kamerni orkestar čini trinaest članova koji su svojom osobnošću stvorili cjelinu koja oslikava originalnost i ljepotu izvođenja klasične muzike. Kako se radi o izuzetno talentovanim muzičarima, treba naglasiti da je koncert, po svemu pokazanom, ličio na koncert velikog muzičkog ansambla sa bogatim iskustvom i izazvao je veliku pažnju tuzlanske publike. Tako su posjetioci koncerta mogli da uživaju u izvedbama djela poznatih svjetskih kompozitora poput Mozarta, Vivaldija, Strausa, Piazolla i Brahmsa.



Uz tuzlanske muzičare na koncertu je nastupilo i nekoliko profesionalnih muzičara iz Leskovca, na čelu sa Tuzlankom Majom - Cakić Dušek. Također, publici u Međunarodnoj galeriji portreta predstavile su se solistkinje Katarina Pavljašević, talentovana violinistkinja iz Tuzle i oboistica Eleonore Loue – Feichter.



Mlada Katarina Pavljašević svojim je muziciranjem na violini oduševila sve prisutne. Inače, rođena je 2001. godine, a trenutno pohađa šesti razred Osnovne škole „Sveti Franjo“ pri Katoličkom školskom centru Tuzla, treći razred Osnovne muzičke škole Tuzla i četvrti razred Osnovne muzičke škole „Vuk Karadžić“ u Loznici, u klasi profesorice Ivane Arnold. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada u zemlji i inostranstvu, a zašto je posebno njeno muziciranje uvjerite se u nastavku.







Tuzlanski kamerni orkestar je osnovan u septembru 2012.godine. Orkestar na početku sačinjava trinaest muzičara, a moći će se tranformisati u različite kamerne sastave, kako bi se mogli organizovati koncerti različitih žanrova. Pošto Tuzla predstavlja regionalno sjedište i centar kulturnih dešavanja, od velike je važnosti bilo osnovati jedan reprezentativan orkestar, koji će na jedinstven način doprinijeti bogatstvu kulturnog života grada.

- Sama ideja za osnivanje orkestra potekla je od entuzijasta, zaljubljenika u klasičnu muziku koji već nekoliko godina rade na pripremi istog. Pored toga, formiranjem orkestra, koji će raditi na principu udruženja, biće ostvarena saradnja sa istaknutim tuzlanskim muzičarima kao i aktivnije sudjelovanje u radu orkestra naših studenata i afirmisanih umjetnika koji žive u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, rekao je prof. Dženan Jusufović, direktor Međunarodne galerije portreta i dodao da je orkestar već pozvan da nakon Tuzle nastupi u Mostaru.











Uspješnim izborom kompozicija i umijećem muziciranja, članovi Tuzlanskog kamernog orkestra uspjeli su da zadovolje ukuse ljubitelja klasične muzike, te su u više navrata nagrađeni i dugotrajnim aplauzom.

Koncert je realizovan uz podršku Međunarodne galerije portreta i Opštine Tuzla.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice