TUZLARIJE - KULTURA

05.02.2013.
Foto/Video
Otvorena izložba slika s likovne kolonije ˝Breške˝


U Galeriji "Kristian Kreković", u Franjevačkom samostanu u Tuzli, je otvorena retrospektivna izložba slika nastalih na prošlogodišnjoj Međunarodnoj likovnoj koloniji „Breške“, koju tradicionalno organizuje Hrvatsko kulturno društvo Napredak Tuzla.



Za vrijeme boravka i stvaranja na Breškama, umjetnici su iza sebe ostavili više od četrdeset radova rađenih u različitim tehnikama slikanja, od ulja na platnu, preko akrila pa do akvarela te nekoliko skulptura.



- Ono što svakako daje poseban značaj ovoj umjetničkoj manifestaciji je jedna od čestih fraza u umjetničkim razgovorima, a to je ljepota različitosti. Svih petnaest autora su zasigurno pokušali da ostave sebe u potpunosti na svojim djelima, i samim tim predstave različite karaktere, osobine i vlastite doživljaje okoline u kojoj su boravili, kazao je Aleksandar Marković, akademski slikar iz Tuzle.



U godini kada su neke od najvećih kulturnih institucija u našoj državi zatvorene, Međunarodna likovna kolonija "Breške" uspijeva uz pomoć HKD Napredak da brine o očuvanju kulture ovih krajeva. Tako su u Galeriji “Kristijan Kreković” izložene slike petnaest umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Srbije. Posjetioci izložbe bili su u prilici da pogledaju radove Tamare Grbavac, Dževada Karadža, Fuada Kasumovića, Adina Kere, Aleksandra Markovića, Borisa Pejića, Ćazima Sarajlića i Mišel Stojanović iz Bosne i Hercegovine, zatim Josipa Mijića iz Hrvatske, autore iz Mađarske Kalman Bukosdi i Adrien Farkas, Boge Dimovski i Irene Dimovski iz Slovenije i na kraju radove Gorana Denića, Branke Mandić i Vere Stanarčević iz Srbije.



- Čast mi je bilo po četvrti put biti učesnik Međunarodne likovne kolonije "Breške". Među izloženim radovima, nalazi se i moj diptih "Narodno kolo". Tema i motiv djela je narodno kolo i sve što je vezano uz to: ples, glazba, pjevanje, instrumenti, narodne nošnje itd., a sve to interpretirano na moj način. Za prikazivanje narodnog kola odlučio sam se zato što cijenim i poštujem tradiciju, kulturu, prošlost i stare običaje. Oni predstavljaju jedan nepresušni izvor mom stvaralaštvu, rekao je u izjavi za Tuzlarije Boris Pejić iz Tuzle, student slikarstva na Akademiji likovne umjetnosti u Širokom Brijegu.











Međunarodna likovna kolonija “Breške” jedan je od najznačajnijih kulturnih događaja u cijeloj zemlji, a postala je prepoznatljiva i van granica BiH. To potvrđuje činjenica da svake godine sve više umjetnika iz drugih evropskih zemalja želi biti dio ove Kolonije. Također, ovom izložbom HKD “Napredak” daje svake godine značajniji doprinos tuzlanskoj kulturnoj sceni, a posebno likovnom životu.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice