TUZLARIJE - KULTURA

07.02.2013.
Premijerno prikazana video drama „Zumro dušo, pendžer mi o´škrini“


Video drama pod nazivom „Zumro dušo, pendžer mi oškrini“, koju je režirao Mirsad Hadžić, premijerno je prikazana u četvrtak uvečer u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.



Autori video drame su Ismet Suljić i Mirsad Hadžić, dok scenografiju i kostimografiju potpisuje Ismet Suljić. Producentica drame je Meliha Hadžić, a uloge su povjerene članovima dramske sekcije Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Doboj Istok. Radnja se odvija u Mjesnoj zajednici Klokotnica (Frkati i Habibovići) u opštini Doboj Istok, a govori o bošnjačkim običajima iz 20. stoljeća.

Prema riječima Ismeta Suljića, ovo vrijedno djelo će, osim pisanog teksta, riječju i slikom budućim generacijama ostaviti na čuvanje i svjedočenje tradiciju i običaje u Bosni i Hercegovini. U nastavku pogledajte i poslušajte šta je rekao Suljić o drami, snimaju, saradnji sa Mirsadom Hadžićem...



Ideja za ovu video dramu se, prema riječima režisera Mirsada Hadžića, pojavila spontano na osnovu već ranije uspostavljene saradnje sa gospodinom Ismetom Suljićem.



Za vrlo kratko vrijeme ovaj dvojac je smjelo započeo projekat čija je realizacija trajala nekoliko mjeseci. Nakon mnogo truda i vrijednog rada sa glumcima amaterima izrodila se video drama, prilagođena svim uzrastima i senzibilitetima bosanskog čovjeka.



Pored Tuzle, drama je prikazana i u Doboj Istoku, a narednom periodu u planu su gostovanja i u drugim mjestima.















S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice