TUZLARIJE - KULTURA

08.02.2013.
Preko 2000 djela u posjedu Međunarodne galerije Tuzla proglašeno nacionalnim spomenikom


U povodu proglašenja Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine pokretnih dobara Zbirke "Tito u djelima likovnih umjetnika Jugoslavije" u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla i Zbirke slika Ismeta Mujezinovića u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, danas je u prostorijama Galerije održana press konferencija.





Direktor Galerije Dženan Jusufović s ponosom je rekao da su na 56. sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika održanoj od 4. do 6. februara 2013. godine, predsjedavajuća Komisije Ljiljana Ševo, te članovi Amra Hadžimuhamedović, Zeynep Ahunbay, Martin Cherry i Dubravko Lovrenović, donijeli odluke o proglašenju nacionalih spomenika Bosne i Hercegovine među kojima su i pomenuta pokretna dobra.


Tito u djelima likovnih umjetnika Jugoslavije


Na istoj sjednici nacionalnim spomenicima proglašeni su i: historijsko područje – Nekropola sa stećcima na lokalitetu Bor u Hrđavcima (općina Foča, RS), historijsko područje – Nekropole sa stećcima na lokalitetima Lipa I, II i III u Lipi (općina Tomislavgrad, FBiH), historijski spomenik – Partizanski – Titov voz na Oštrelju (općina Bosanski Petrovac, FBiH), historijski spomenik – Zgrada nekadašnje Sinagoge u Zenici, historijski spomenik – Crkva svetog Ilije Proroka u Maglaju (FBiH) i stambena graditeljska cjelina – Ishodna kuća porodice Džabić, poznata kao Džabića kula, u Vrapčićima kod Mostara.


Djela Ismeta Mujezinovića


Preko 2000 djela Međunarodne galerije portreta Tuzla proglašeno je nacionalnim spomenikom što prema riječima direktora Galerije daje novu dimenziju našoj Galeriji.


Djela Ismeta Mujezinovića


Nakon ovog velikog uspjeha u planu je apliciranje i drugih vrijednih djela koja se nalaze u Međunarodnoj galeriji portreta.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice