TUZLARIJE - KULTURA

10.02.2013.
Članovi UKUD-a „Zvonko Cerić“ nastupili na 46. Šokačkom sijelu u Županji


Šokačko sijelo naziv je kulturno-zabavne manifestacije koja je utemeljena na bogatoj i raskošnoj kulturi i tradiciji Slavonije i Hrvatske, i ove godine je održana po četrdeset šesti put u Županji. Sav trud Županjaca u očuvanju neprocjenjive kulturne baštine Šokaca izlazi na vidjelo tokom ove svečanosti. Čast da predstavljaju Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu na ovoj smotri kulture i običaja, pripala je članovima UKUD-a „Zvonko Cerić“ iz Tuzle.



- Nastupili smo na večeri folklora koja je održana 9.februara, i ovo je naše prvo, nadam se ne i posljednje, predstavljanje na Šokačkom sijelu. Ako je suditi po reakcijama publike, koja je oduševljeno pratila naša oba nastupa, to će biti samo prvi u nizu nastupa na njihovoj sceni. Djevojke i momci iz prvog ansambla i narodni orkestar su izveli dvije koreografije, i to "Posavina" i "Bul-bul ´tica". Najavljeni kako dolazimo iz najstarijeg, najljepšeg i najslanijeg grada u BiH, koji se može pohvaliti kupalištem i prelijepim plažama u centru grada, predstavili smo svoj grad na najbolji mogući način, kazala je za Tuzlarije Alma Babić, sekretar Društva „Zvonko Cerić“.











Osim pjesme i veselja, Tuzlaci su bili u prilici da obiđu i sajam "Zlatne niti", na kojem je svoje proizvode i usluge izložilo više od 50 izlagača tradicijskih proizvoda iz Hrvatske, BiH i Srbije.





Pored folkloraša iz Tuzle, u Županji su nastupili i folkloraši iz Ljubuškog, a predstavila su se i društva iz drugih krajeva Hrvatske, kao i društva iz Austrije i Poljske.

S.P.


Osmrtnicama ba smrtovnice