TUZLARIJE - KULTURA

15.02.2013.
Gledali smo premijeru, preporučujemo da i vi pogledate
˝Lary Tompson Show Must Go On˝




Predstava „Lary Tompson Show Must Go On“, koju je prema tekstu Dušana Kovačevića adaptirao i režirao Sulejman Kupusović, sinoć je premijerno izvedena u Narodnom pozorištu Tuzla.



U sali ispunjenoj do posljednjeg mjesta često se čuo smijeh publike, predstava obiluje komičnim zapletima mada se bavi tragičnom pričom jednog kriznog društva u kojem jedan po jedan bedem svega što život čini pada, pa tako i kultura.



„Lari Tompson“ je predstava u predstavi, imaginarna publika došla je u pozorište da pogleda predstavu „Sirano“. Međutim, glavnog glumca nema, a direktorica pozorišta i ostali dovijaju se kako znaju i umiju da zadrže publiku pod motom – „Show Must Go On“ (šou mora ići).



Za Kaću, direktoricu pozorišta koju sjajno glumi Meliha Fakić, predstava je pitanje života i smrti. Dok ona i Bijeli (Nermin Omić) zadržavaju publiku, Stefan Nos (Adnan Omerović), u najavljenoj predstavi Sirano, po ko zna koji put pokušava izvršiti samoubistvo. Nesretnog, sa omčom oko vrata, Kaća ga pokušava dovesti u pozorište uz obećanje da će se poslije zajedno ubiti samo neka igra.



Dok publika čeka nestaje i struja koju su zbog neizmirenih dugova isključili, sitni kriminalci pljačkaju pozorišnu kasu. Dolazi i policija, vrši se uviđaj, moli se da se samo za predstavu uključi struja, govori se da glumci nisu platu dobili dva mjeseca .... samo su neki od problema koji se pokušavaju sakriti od publike jer "šou mora ići".



Dok se čeka glumac, uz mnogobrojna izvinjenja i zahvaljivanje na strpljenju, publiku zabavlja i pozorišni bend „The Pussycats“ u sastavu Emir Zec, Adnan Mujkić, Siniša Udovičić, Edis Žilić i Admir Hogić.



Koliko su neki direktori kulturnih ustanova očajni i na sve načine pokušavaju opstati, u predstavi je prikazano kroz direktoricu Kaću u pokušaju da izvede striptiz za publiku.



Oliver, mađioničar kojeg glumi Milenko Iliktarević, ima sposobnost da oživljava mrtve uz komentar – pa mnogi su samo prividno živi. Puno je živih mrtvaca koji glume da žive.



Elvira Aljukić, koja glumi kumu Savku, ostvarila je odličnu ulogu. U predstavi se pojavljuje puno glumaca tuzlanskog ansambla.



Pored spomenutih glume i Nenad Tomić, Midhat Kušljugić, Boris Balta, Remira Osmanović, Milica Kerošević, Nikolina Baškarad, Enver Hasić, Dalibor Brkić.



Prva repriza je večeras (15.02.) sa početkom u 19:30

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice