TUZLARIJE - KULTURA

16.02.2013.
U BKC-u otvorena izložba
Novi poredak mladih umjetnika

U Bosanskom kulturnom centru Tuzla, u subotu uvečer je otvorena zajednička izložba slika autora Damira Mumbašića iz Mostara i Alme Krasić iz Živinica. Mnogim posjetiocima su se obratili Hari Ejubović, voditelj galerije BKC-a, autori radova, a izložbu je otvorio Semir Fejzić, direktor BKC-a Tuzla koji je naglasio da je posebno sretan kada mladi ljudi izlažu u BKC-u.



Izložba nosi naziv „Novi poredak“, a prikazuje umjetnost u dva dijela prvenstveno, a onda i likovnu saradnju koja postoji među slikarima i galerijama kao i vezu bez ikakvih umjetničkih granica, selekcija i barijera jer umjetnost nema granice.



Slikarica Alma Krašić prošla je više razvojnih faza koje je moguće razaznati i pratiti po obimu i načinu artikuliranja. " Već dvanaest godina egzistiram na likovnoj sceni. Zajedno sa kolegom iz Mostara Tuzlacima se predstavljamo sa jednom novom pričom koja nije tematskog karaktera, nego je izložba više usmjerena da predstavi dva dijela Bosne i Hercegovine iz našeg ugla. Slike radim tehnikom akril, a inspiracija je neko induvidualno nadahnuće", kazala je Krašić.



Damir Mumbašić ljubiteljima likovne umjetnosti u Tuzli predstavio se sa osamnaest radova.

- Moji radovi su uzbudljivi jer ne pripadaju niti apstraktnoj umjetnosti, niti figurativnom prikazu. Izložbi smo dali naziv „Novi poredak“ kako bi publika sama pokušala da protumači šta to zapravo znači i shvati na svoj način, rekao je Damir izrazivši zahvalnost menadžmentu BKC-a koji mu je omogućio da izlaže u Tuzli.











O autorima

Damir Mumbašić rođen je u Mostaru 8. maja 1980. godine. Srednju školu likovnih umjetnosti Gabrijel Jurkić u Mostaru, pohađa od 1997.-2001. god. u kiparskoj klasi Prof. Ljubka Antunovića i Prof. Željka Marića. Na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru, upisuje Pedagošku Akademiju - likovni smijer, te godine 2007. diplomira pod vođstvom Prof. Mirsada Begovića.

Alma Krašić rođena je u Tuzli 1980.godine. Osnovnu i srednju školu završava u Njemačkoj, a studij likovne umjetnosti na Pedagoškoj akademiji u Mostaru. Član je Društva likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona i učestvuje na kolektivnim izložbama, te u radu likovne kolonije Vršani i kolonije Toplice. Radovi su joj uvršteni u postavku Trećeg bijenala umjetnosti minijature 2005.godine u Tuzli.



Izložba ostaje otvorena do 1.marta.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice