TUZLARIJE - KULTURA

19.02.2013.
Izložba u Galeriji ˝Kristian Kreković˝
Mostarac Željko Koren predstavio 18 djela


Nakon postavke izložbe sa Likovne kolonije „Breške“, u naredne dvije sedmice ljubitelji umjetnosti u Tuzli mogu pogledati izložbu mostarskog slikara Željka Korena. Izložba je otvorena u utorak uvečer u Galeriji „Kristian Kreković“, a održava se u organizaciji HKD "Napredak" Glavna podružnica Tuzla i Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla.



Mladi Mostarac po drugi put izlaže u Tuzli, a na ovoj izložbi se predstavio sa osamnaest slika koje su rađene tehnikom akril na platnu. Na platnima je predstavljen maštoviti svijet slikara koji se ne odvaja previše od realnosti i životnosti.



- Slike su nastajale u protekle četiri godine i predstavljaju kombinaciju sakralnih i osobnih motiva. To su zapravo slike koje su meni posebno drage i mogu se povezati sa mojom ličnošću. Tema na slikama variraju, pa se tako može vidjeti ljubav, vječnost i mir...., rekao je Željko Koren.











O autoru

Željko Koren je rođen 27.7.1983. godine u Mostaru. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu 2007. godine u klasi prof. Antuna Borisa Švaljeka, a 2009.godine završio poslijediplomski studij “Ars Sacra” pod vodstvom prof. Ante Kajinića.Izlagao je na 5 samostalnih i 14 skupnih izložbi. Dobitnik je dvije nagrade za slikarstvo. Učesnik je brojnih kolonija u BiH i Hrvatskoj i član likovnog udruženja “Čičak”. Osvojene nagrade: Nagrada za slikarstvo, izložba “Privatno i Javno” srpanj, 2012 M-tel natječaj “Povezivanje” decembar, 2011.

S.P:

Osmrtnicama ba smrtovnice