TUZLARIJE - KULTURA

18.02.2013.
Održana centralna svečanost manifestacije ˝Dani povelje 2013˝
680 godina Starog grada Srebrenika




15. februara 2013. godine u Srebreniku je održana centralna svečanost manifestacije "Dani povelje 2013", kojom se obilježava 680-ti rođendan povelje Stjepana II Kotromanića, pisane pod Starim gradom Srebr’nikom, kao i 680 godina od prvog pisanog pomena Srebrenika.

Na samom početku svečanosti promovisana je nova web prezentacija najočuvanijeg srednjovjekovnog bosanskog Starog grada Srebrenika i turističkih kapaciteta i potencijala općine Srebrenik. Nova web stranica će se tematski baviti prezentovanjem kulturne i prirodne baštine općine Srebrenik kao i promocijom Srebrenika kao nezaobilazne turističke destinacije.



Pored Starog grada Srebrenika kao centralnog historijsko autoritativnog objekta, na kojem se temelje sve pretpostavke vezane za razvoj turizma, na navedenoj web stranici su obuhvaćeni i ostali objekti koji su na listi zaštićenih nacionalnih spomenika. Promocija svih kulturnih dešavanja, projekata iz oblasti kulture i turizma, potencijala i kapaciteta, raznih tematskih manifestacija i slično će od sada biti rađena preko ove web stranice kojoj su pridruženi i ostali komunikacijski kanali kao što su društvene mreže facebook i twitter. Stranicu možete pogledati na adresi starigrad.srebrenik.ba, a sve pojedinosti su obj1avljene i na Facebook stranici koja se nalazi na adresi facebook.com/starigrad.srebrenik.



Brojnim prisutnima se prvo obratio općinski načelnik Sanel Buljubašić, koji je između ostalog izjavio:”U Srebreniku se večeras obilježava 680. godina Povelje bosanskog bana Stjepana II Kotromanića, dokumenta pisanog pod Starim gradom Srebrenikom u formi ugovora sa Dubrovačkom Republikom. Stari Grad i srednjovjekovna Povelja jedan su od historijskih stubova bosanske državnosti i onaj ko to ne poštuje ne nosi dobru poruku za budućnost. Povelju i Stari grad Srebrenik želimo promovisati i izvan granica Bosne i Hercegovine kao jedan od povijesnih stubova bosanske državnosti, a naš kratkoročni cilj je da se jedna sjednica Predsjedništva BiH održi na Starom gradu. Takođe ove godine općina Srebrenik će biti domaćin velikog naučnog skupa na kojem će se govoriti o značaju srebreničke Povelje i Starog grada Srebrenika za državu Bosnu i Hercegovinu“.



U nastavku svečanosti predstavljen je roman „Molim te zapiši“ autora Jasmina Imamovića, dugogodišnjeg načelnika Općine Tuzla. Roman je izuzetno bitan za Srebrenik jer se radnja u romanu opisanih događaja odvija pod Starim gradom Srebrenikom. O romanu kao i historijskom kontekstu, u kojem je smještena priča navedenog romana, govorio je autor Jasmin Imamović, dr. Julijana Matanović, književnik Ahmed Burić i Zoran Simić, predstavnik izdavačke kuće. Prema riječima Julijane Matanović, koja je doktorirala na temi o historijskom romanu, roman „Molim te, zapiši“ je „krhak po svom nazivu “ i istovremeno je i povijesni i ljubavni. Roman započinje radnjom koja se odvija 1332 g. pod Starim gradom Srebrenikom i priča o umjetnosti, identitetu i ljubavi. U svom govoru autor romana, Jasmin Imamović je podcrtao da je imao želju da napiše roman koji će čitaoca svojim sadržajem natjerati dag a pročita do kraja. Nije želio puno da pametuje ali jeste da kaže dosta o srednjevjekovnoj Bosni. Želio je pisati i o BiH o kakvoj sanja, a to je BiH po mjeri svih Bosanaca i Hercegovaca. Imamović je takođe istakao da moramo poštivati sebe i svoju zemlju da bi nas poštivali i drugi. Oko stećaka, na kojima je ispisana historija Bosne, na kojima se nalazi i ime glavnog junaka romana Gorčina, svađaju se mnogi, svi ih žele za sebe, a dok se svi riječima otimaju oni sve više propadaju u bosanskoj zemlji. Roman "Molim te, zapiši" sedma je knjiga Jasmina Imamovića.



Nakon promocije knjige prisutnima su se sa prigodnim referatima o značaju srebreničke Povelje, koja je 15.02.1333. godine napisana pod Starim gradom Srebrenikom i koja je ovjerena pečatom Stjepana II Kotromanića, obratili akademik prof.dr. Dubravko Lovrenović kao i prof.dr. Edin Mutapčić.

Cijela manifestacija je praćena kulturno zabavnim programom u okviru kojeg su nastupili Lea Djedović, učenica osnovne muzičke škole, kao i Pavle Anić iz Petrinje, koji je unatoč tome što je slijep na fantastičan način otpjevao sevdalinku „Ah što ćemo ljubav krit“ te dokazao da dobra muzika nema svoje vlasnike, te da joj granice ne predstavljaju nikakvu prepreku.

Priredio(la): srebrenik.ba                


Osmrtnicama ba smrtovnice